MAPN
Risc de holeră în Libia. România trimite ajutoare în această țară, unde peste 11.000 de oameni au murit după inundațiile catastrofale
În Libia, ruperea a două baraje a provocat 11.300 de decese și peste 10.000 de oameni sunt dispăruți, potrivit ultimelor date. Forțele Aeriene Române au început sâmbătă transportarea ajutoarelor umanitare către această țară, unde există riscul unei epidemii de holeră.
600 de militari vor fi dislocați în Delta Dunării, la granița cu Ucraina
Ministerul Apărării comasează trupe în Delta Dunării: 600 de soldați vor fi dislocați la granița cu Ucraina pentru ca malul Dunării să fie asigurat de la un capăt la celălalt. De altfel, MApN a trimis în zonă și echipamente militare.
News Alert. România își întărește apărarea antiaeriană la granița cu Ucraina
România își întărește apărarea antiaeriană la granița cu Ucraina, după ce au fost descoperite alte bucăți dintr-o dronă, despre care militarii cred că ar fi rusească. Rămășițele se află la 15 kilometri de portul Izmail.
Ce se întâmplă după ce a fost descoperită o dronă pe teritoriul României. Explicațiile purtătorului de cuvânt al MApN
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale a precizat că momentan nu există indicii cu privire la un atac țintit în România. Ipotezele actuale vizează un eveniment accidental sau neintenționat.
UPDATE. MApN: Nu s-a confirmat existenţa unor fragmente de dronă în altă zonă decât cele cercetate anterior
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că nu s-a confirmat prezenţa unor fragmente de dronă în altă zonă decât cele cercetate anterior, activităţile de supraveghere a zonelor de pe teritoriul naţional aflate în proximitatea porturilor ucrainene continuând.
Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Stoltenberg despre noile fragmente de dronă
Identificarea astăzi de către autorităţile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO.
Șeful Apărării a discutat cu omologul ucrainean despre urmele de dronă găsite pe teritoriul României
Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei au discutat la telefon despre urmele de dronă găsite pe teritoriul României, spune Ministerul Apărării Naționale.
Senzorii armatei nu au depistat fragmente de dronă. Șeful Armatei: Bucăți de dronă, găsite la 17:21, imediat după anunțul lui Iohannis
Avioane de luptă americane vor fi dislocate în țara noastră pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliție aeriană, anunță ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, după întâlnirea cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Dronele, greu de depistat de radare. Pot fi acestea detectate de sistemul de apărare antiaeriană al României?
Apărarea antiaeriană a României nu poate detecta orice obiect care ajunge pe teritoriul țării, spun specialiștii. Chiar dacă Armata Română și aliații au în dotare echipamente moderne care pot depista majoritatea amenințărilor, drona care a ajuns în Tulcea nu a fost văzută pe radar.
Drona Shahed, o armă cu buget redus. O dronă similară, dar civilă a fost prezentată în studioul Euronews
Dronele Shahed sunt arme cu buget redus, dar care pot transporta o încărcătură de până la 40 de kilograme de explozibil. O dronă similară, de uz civil, a fost prezentată în studioul Euronews de inginerul doctorand Mihai Daniel Dragu, locotenent în rezervă și specialist în drone.
Comunicare stângace în cazul dronei. Cristian Diaconescu: ”Moscova a intuit vulnerabilități”
Comunicarea oficialilor în cazul resturilor de dronă găsite la Plauru a fost una stângace, iar Rusia ar putea avea de câștigat în urma acestei greșeli, au spus analiști de politică externă, la Euronews România.
EXCLUSIV | Cum pot fi doborâte avioanele și dronele inamice care intră în România și cum se stabilesc obiectivele care trebuie apărate
Autoritățile dau asigurări că spațiul aerian al României este bine protejat în permanență. România are mijloace pentru a reacționa în caz de amenințare aeriană.
MApN ia "măsuri suplimentare de monitorizare și de securizare a spațiului aerian, la frontierele României"
Ministerul Apărării a venit cu o primă reacție după ce mai multe bucăți dintr-un echipament "care ar putea fi asimilat unei drone" folosită în războiul Rusiei cu Ucraina au fost descoperite pe teritoriul României.
Ministrul Apărării confirmă prezența unor resturi posibil ale unei drone rusești, pe teritoriul României
Resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul românesc. Confirmarea vine la acest moment din partea autorităților române. Descoperirea a fost făcută în localitatea Plauru, din județul Tulcea.
MApN, nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Care sunt criteriile și ce documente ai nevoie pentru a te înscrie
A început o nouă campanile de recrutare și selecție pentru românii care vor să se înscrie în serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.
Ultimele zboruri ale avioanelor MiG-21 LanceR. Avioanele de vânătoare vor rămâne definitiv la sol
Avioanele MiG-21 LanceR au în această săptămână ultimele ore de zbor.De luni vor fi scoase definitiv din serviciu. Piloții și specialiștii care au lucrat cu aeronavele spun că le vor duce dorul.
Sistemele PATRIOT au ajuns în posesia Armatei României. Cele patru sisteme de rachete destinate Forțelor Aeriene au fost testate și recepționate
Sistemele sunt capabile să doboare ținte aeriene aflate la distanță mare în doar câteva secunde. Sute de militari deservesc sistemele, iar pentru asta s-au instruit în Statele Unite ale Americii.
Ziua Forțelor Terestre. Mesajele președintelui Klaus Iohannis și premierului Nicolae Ciucă
Ziua Forţelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creştină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei.
Expoziții de armament și tehnică militară, în Capitală. Evenimentul are loc în Parcul Carol, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre
Armament, tancuri, demonstrații de arte marțiale și scrimă. Nu vorbim, din fericire, despre vreo zonă de conflict, ci despre o expoziție din parcul Carol din Capitală, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre.
UPDATE: MApN a retras proiectul prin care civilii din Armată, MAI și instituțiile de securitate să beneficieze de aceeași reducere a stagiului de cotizare la pensie
Ministerul Apărării a lansat un proiect în dezbatere publică care spune că personalul civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională să beneficieze la pensie de aceleaşi prevederi ca personalul militar şi poliţiştii.
Armata Română anunță că va cumpăra tancuri Abrams. MAPN vrea un batalion cu peste 50 de blindate americane
Armata Română va achiziționa tancuri americane Abrams. Este vorba de un batalion de 54 de astfel de vehicule blindate, potrivit anunțului official făcut de șeful Direcției Generale pentru Armamente din Ministerul Apărărării.
MApN dezminte informația că mai multe tancuri ale Armatei Române ar fi fost relocate recent către frontiera cu Republica Moldova
MApN a anunțat că informația potrivit căreia mai multe tancuri și sisteme de apărare antiaeriană românești s-ar fi îndreptat către granița cu Republica Moldova, recent apărute în mediul online, reprezintă un fake news.