Articole scrise de Maia Bondici
1 min
România, turism cu trofeul de urs. Zeci de siteuri oferă pachete turistice de mii de euro pentru străinii care vor trofee
Vânătorii se pregătesc de deschiderea sezonului de vânătoare pentru urși care începe în septembrie. Zeci de siteuri oferă pachete turistice pentru străinii care vor trofee, adică blana sau craniul animalelor.
1 min
1 min
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere. Un exemplu de afacere sustenabilă din România
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere, ingrediente care în mod normal ar ajunge la groapa de gunoi. Este doar un exemplu de firmă sustenabilă din România. Un concept abstract pentru unii, dar care se traduce simplu prin grijă față de mediu și angajați.
1 min
1 min
Jocurile Olimpice 2024: Sportivii români au ajuns la Paris cu avionul ”Nadia Comăneci”
O mare parte din lotul olimpic al României a ajuns la Paris, pentru Jocurile Olimpice. Este vorba despre componenții loturilor de la 10 sporturi, care vor intra în competiție în primele zile.
1 min
1 min
Moda, între Belle Epoque și Interbelic. Expoziția ”Feminitatea veacului trecut” este deschisă până în 20 septembrie
Zeci de rochii, pălării sau genți din secolul 20 sunt expuse în București în această vară. Expoziția - Feminitatea veacului trecut, de la Belle Epoque la Interbelic, îi așteaptă pe pasionații de artă vestimentară și istorie, la Casa Eliad, din Capitală.
1 min
1 min
Bucureștiul, de două ori mai poluat decât vara trecută. Fenomenul neobișnuit care are loc în această perioadă în capitală
Capitala este de două ori mai poluată decât în vara trecută. Experții spun că are loc un fenomen neobișnuit pentru acest sezon, care de obicei se întâmplă iarna - calmul atmosferic, adică lipsa vântului.
1 min
1 min
Cum va funcționa cota de prevenție a urșilor. Experții avertizează că în România fondurile de vânătoare nu monitorizează aceste animale
Cota de prevenție a urșilor va fi împărțită pe fiecare fond de vânătoare, adică fiecărei zone care are urși pe teritoriu i se va aloca un număr de astfel de animale sălbatice care vor fi împușcate, în funcție de pagubele produse.
1 min
1 min
EXCLUSIV. Comisia Europeană reacționează în cazul împușcării de urși: ”Vânătoarea de trofee contravine legislației UE”
Vânătoarea de trofee este interzisă, în condițiile în care ursul brun este o specie de strictă protecție, a transmis Comisia Europeană, la solicitarea Euronews România.
1 min
1 min
2024 ar putea fi cel mai călduros an din istorie: Experții Copernicus spun că temperaturile vor continua să crească
2024 are toate șansele să devină cel mai călduros an din istorie, susțin experții Copernicus. Temperaturile vor continua să crească. Vom avea din ce în ce mai multe fenomene extreme, precum furtuni puternice sau caniculă.
1 min
1 min
EXCLUSIV. Camere de supraveghere pe Transfăgărășan: Cei care vor fi prinși hrănind urșii vor primi amenzi de până la 5000 de lei
Ministrul Mediului a declarat, în exclusivitate pentru Euronews România, că vor fi instalate camere de supraveghere pe Transfăgărășan pentru a-i amenda pe cei care hrănesc urșii la șosea.
1 min
1 min
EXCLUSIV. Zeci de urși din Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești, în urma unui reportaj Euronews
Aproape 30 de urși din zona Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești. Decizia autorităților vine după reportajul pe care Euronews România l-a realizat săptămâna trecută.
1 min
1 min
Aspretele, o nouă șansă la viață în România. Specia, veche de 65 de milioane de ani, a fost contemporană cu dinozaurii
Aspretele, peștele de pe vremea dinozaurilor, care mai trăiește doar în România, va avea o nouă șansă la viață. Pe Valea Vâlsanului din Munții Făgăraș, va fi construit un sanctuar unde specia să se și înmulțească.
1 min
1 min
Betoane avem, dar nu și spații verzi. În zonele cu copaci, temperatura poate fi și cu 20 de grade mai mică decât la soare
Spațiile verzi pot reduce temperaturile chiar și cu 20 de grade Celsius. Problema cea mai mare este, însă, că românii au foarte puține zone cu verdeață, în comparație cu alte țări europene.
1 min
1 min
Urșii, atracția turistică a barajului Vidraru. Zeci de exemplare trăiesc din mâncarea primită de la turiști pe marginea drumului
Cea mai mare atracție turistică în zona Vidraru și Transfăgărășan sunt urșii. Turiștii se opresc să își facă selfie-uri și să le dea de mâncare, chiar dacă în urmă cu doar câteva luni, o turistă britanică a fost atacată de urs în acea zonă și a ajuns la spital.
1 min
1 min
Butonul de panică poate preveni violența domestică. Dispozitivele sunt distribuite gratuit de Asociația Anais
Cazurile de violență domestică față de femei cresc cu aproape 40% în timpul meciurilor importante de fotbal, în principal din cauza frustrărilor atunci când pierde echipa preferată a partenerului.
1 min
1 min
Copii de la sate, care n-au văzut niciodată marea sau muntele, vor merge pentru prima dată într-o tabără. Mulți vor ieși întâia oară din comuna lor
Peste jumătate dintre copiii din mediul rural spun că nu au fost niciodată într-o vacanță. Mulți dintre ei nu au văzut marea sau muntele, iar unii nici măcar nu au ieșit din satul lor.
1 min
1 min
Cu buldozerul, pe-un picior de plai: Un cioban a vrut să își construiască o stână de oi într-o arie de strictă protecție
În Munții Făgăraș, un cioban a intrat cu excavatorul în munte, ilegal, într-o zonă Natura 2000. Acesta spune că nu știa că se află într-o arie protejată deși a trăit în zonă toată viața lui.
1 min
1 min
Câți copaci au fost tăiați ca să votăm pe hârtie. Buletinele sunt arhivate timp de șase luni, după care sunt reciclate
De câți copaci e nevoie pentru producerea a 100 de foi de hârtie? Dar pentru 360 de milioane? Atâtea foi au fost tipărite pentru buletinele de vot folosite doar la alegerile locale și europarlamentare.
1 min
1 min
Schimbările climatice cresc tot mai mult temperaturile. Copernicus, pentru Euronews România: ”Valurile de căldură vor dura din ce în mai mult”
Decesele cauzate de căldură au crescut în Europa cu 30% în ultimii 20 de ani, iar în următorii 5 ani temperaturile vor continua să crească. În plus, valurile de caniculă extremă vor dura din ce în ce mai mult.
1 min
1 min
Ministrul Mediului, contrazis de realitate. Spune că România nu mai importă plastic, după introducerea sistemului garanție-returnare
Experții de mediu spun că România va continua să aducă deșeuri din alte țări. Capacitatea noastră de reciclare este mai mare decât poate țara noastră să ofere, chiar și cu sistemul garanție-returnare.
1 min
1 min
Paște românesc, sărbătorit de filipinezi. România și-a deschis granițele pentru încă 100.000 de muncitori străini
Pentru mulți imigranți, România a devenit o a doua casă. Mulți dintre ei s-au îndrăgostit de tradițiile noastre și încearcă să le îmbine cu obiceiurile din propriile țări.
1 min