Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A doua zi de proteste a polițiștilor și pensionarilor militari. Manifestanții și strigă drepturile în fața sediului MAI

Update: Poliţiştii şi pensionarii militari protestează sâmbătă, începând cu ora 11:00, la sediul Ministerului de Interne.

La protest vor participa poliţiştii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), poliţiştii de penitenciare, rezerviştii militari şi personalul contractual din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (SAOPSN).

Principalele revendicări transmise Guvernului, MAI şi Parlamentului, de către Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, care privesc angajaţii în activitate şi rezerviştii/pensionarii militari, vizează aplicarea, de urgenţă şi în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017 (în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională), aşa cum s-a procedat în cazul altor familii ocupaţionale/sectoare de activitate, care au intrat în grilele de salarizare la termen), salarizarea decentă, acordarea drepturilor pentru transport şi încadrarea în condiţii de muncă adecvate a personalului contractual din MAI/SNAOPSN şi aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în forma votată iniţial, pentru a asigura stabilitatea şi predictibilitatea acestui sistem de pensii existent în toate statele membre NATO/UE .

Știrea inițială: Ziua Poliției Române, aniversată prin proteste în stradă . Peste 2.000 de sindicaliști s-au adunat, astăzi, în fața Guvernului și au plecat în marș spre Ministerul Muncii și Ministerul de Interne.

Aceștia și-au strigat nemulțumirile legate de salarii, pensii și condițiile de muncă. Sâmbătă, sindicaliștii vor picheta sediul Ministerului de Interne.

Echipați cu vuvuzele și steaguri, aproximativ 2.000 de polițiști, rezerviști militari și polițiști de penitenciare s-au strâns în Piața Victoriei. Protestatarii care au venit din toate colțurile țării au avut mai multe revendicări. Cea mai importantă este legată de salarii.

Care sunt motivele pentru care se plâng sindicatele

”Gândiți-vă că media salarială pentru un polițist din strada este de aproximativ 3200 de lei. Legea lsalarizarii din 2017 prevedea un mecanism automat de calcul al salariului, în funcție de salariul minim.

Niște indici de salarizare care se înmulțeau cu salariul minim și, practic, în 4 ani de zile, prin 4 transe, trebuia sa ajungem la nivelul salarial preconizat pt 2022. Problema este că după primii 2 ani de zile, cand s-au acordat acele tranșe, ulterior, începând cu Guvernul Cîțu a fost suspendată legea salarizării”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

Polițiștii spun că sporurile pe care le primesc nu sunt raportate la salariile actuale, ci la valori inferioare, inclusiv din anul 2009. De exemplu, banii pentru chirie pe care îi primește un angajat din Ministerul de Interne sunt mai puțini decât suma forfetară pe care statul român o plătește pentru cazarea unui refugiat.

Sunt nemulțumiri legate și de pensii. Sindicaliștii spun că e incorectă încadrarea pensiilor militare de serviciu în categoria celor speciale. Discuțiile sunt în plină desfășurare pentru reformarea acestora, fiind un jalon din PNRR.

Sindicaliștii au vrut să discute la Guvern cu premierul, dar Nicolae Ciucă nu a fost disponibil. După aproximativ o oră, protestatarii au plecat în marș spre Ministerul Muncii, unde au vrut să stea de vorbă cu ministrul Marius Budăi, însă nici această discuție nu a avut loc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE