Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski susține că armata Ucrainei avansează pe front și respinge criticile unor oficiali occidentali. ”Suntem în mişcare”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că trupele Kievului "avansează" în contraofensiva lor împotriva militarilor ruși. Astfel, el a respins criticile lansate de unii oficiali occidentali care susțin că Ucraina câştigă teren prea încet, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Contraofensiva intens anunțată de Kiev se apropie de pragul de trei luni. Militarii ucraineni au recucerit mai mult de 12 sate, însă nicio așezare majoră, în condițiile în care sunt împiedicaţi de câmpuri minate şi linii defensive ruseşti.

Oficiali din Statele Unite și-au exprimat nemulțumirea privind progresul lent al operațiunii și au criticat strategia Armatei ucrainene, potrivit unor relatări occidentale care au stârnit nemulțumirea Kievului.

"Forţele ucrainene avansează. În ciuda tuturor lucrurilor şi indiferent de ceea ce spune cineva, avansăm, şi acesta este cel mai important lucru. Suntem în mişcare", a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, concorm sursei citate.

Din acest motiv, există temeri potrivit cărora sprijinul oferit de Occident ar putea începe să scadă, în condițiile în care vremea mai rece va încetini progresul pe câmpul de luptă spre finalul anului. Occidentul a alocat multe miliarde de dolari pentru a sprijini contraofensiva, iar Kievul susține că are nevoie de mai mult.

Ucraina susține că a avansat pe front în zona de sud-est

Militarii ucraineni au avansat pe câmpul de luptă într-o parte a frontului din regiunea sud-estică Zaporojie. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a anunțat vineri că trupele Kievului au străpuns prima linie a apărării ruseşti.

Casa Albă a precizat că a existat un "succes notabil" al Ucrainei în zonă, cu toate că Maliar a avertizat că militarii ucraineni au ajuns la poziţii şi mai puternic fortificate de cealaltă parte după ce au străpuns linia apărării.

În actualizarea sa zilnică privind câmpul de luptă, Armata ucraineană nu a raportat noi progrese, dar a precizat că trupele sale avansează în continuare spre Melitopol, un important centru urban ocupat de ruşi din regiunea Zaporojie.

Potrivit celui mai recent raport, au avut loc 45 de ciocniri pe linia frontului în ultimele 24 de ore, iar luptele s-au dezlănţuit în est, unde trupele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti.

Rusia a descris deja contraofensiva ucraineană drept un eşec. Kievul spune că a avansat încet intenţionat pentru a minimiza pierderile, iar avansul său a fost foarte îngreunat de lipsa unei puteri aeriene moderne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE