Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mohamed Al Fayed, fostul proprietar Harrods și tatăl iubitului Prințesei Diana, a murit la 94 de ani

Mohamed Al Fayed, omul de afaceri de origine egipteană al cărui fiu și-a pierdut viața într-un accident de mașină cu prințesa Diana, a murit în această săptămână, a anunțat vineri familia sa. Acesta avea 94 de ani.

"Doamna Mohamed Al Fayed, copiii și nepoții ei doresc să confirme că iubitul ei soț, tatăl și bunicul lor, Mohamed, a încetat din viață în mod pașnic, din cauza bătrâneții, miercuri, 30 august 2023″, a precizat familia sa într-un comunicat publicat de clubul Fulham, potrivit AP.

Al Fayed, care a fost mult timp proprietarul magazinului Harrods și al clubului de fotbal Fulham, a fost devastat de moartea fiului lui. El a petrecut ani de zile punând la îndoială ce s-a întâmplat în 1977, la Paris, când Dodi și Prințesa Diana au murit într-un accident de mașină.

Al Fayed era convins că Dodi și Diana au fost uciși în cadrul unei conspirații puse la cale de Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a. El susținea că familia regală a aranjat accidentul pentru că nu le plăcea ca Diana să se întâlnească cu un egiptean. Al Fayed a susținut că Diana era însărcinată și plănuia să se căsătorească cu Dodi și că familia regală nu putea să accepte ca prințesa să se căsătorească cu un musulman.

În 2008, Al Fayed a declarat în cadrul unei anchete că pe lista presupușilor conspiratori se aflau Philip, doi foști șefi ai poliției londoneze și CIA.

Ancheta a concluzionat că Diana și Dodi au murit din cauza acțiunilor nechibzuite ale șoferului lor - un angajat al hotelului Ritz deținut de Al Fayed - și a paparazzilor care îi urmăreau pe cei doi. Anchete separate în Marea Britanie și Franța au concluzionat, de asemenea, că nu a existat nicio conspirație.

Relația lui Al Fayed cu familia regală a fost prezentată recent în sezonul cinci al serialului "The Crown", în care miliardarul, interpretat de Salim Daw, ajunge să o cunoască pe Diana.

Cine a fost Mohamed Al Fayad

Fiu al unui inspector școlar, Al Fayad s-a născut la 27 ianuarie 1929, în Alexandria, Egipt. După primele investiții în transportul maritim în Italia și în Orientul Mijlociu, s-a mutat în Marea Britanie în anii 1960 și a început să construiască un imperiu.

La apogeul bogăției sale, Al Fayed deținea hotelul Ritz din Paris și echipa de fotbal Fulham din Londra, precum și Harrods, magazinul de lux din cartierul de lux Knightsbridge din capitală.

The Sunday Times Rich List, care documentează averile celor mai bogați oameni din Marea Britanie, a estimat anul acesta averea familiei la 1,7 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde de dolari), ceea ce îl plasează pe Al Fayed pe locul 104 în topul celor mai bogate persoane din țară.

Al Fayed a ajuns prima dată pe prima pagină a ziarelor în anii 1980, când s-a luptat cu magnatul rival "Tiny" Rowland pentru controlul grupului House of Fraser, care includea Harrods.

Al Fayed și fratele său au cumpărat o participație de 30% din House of Fraser pentru 130 de milioane de lire sterline în 1985. În anul următor, au plătit încă 615 milioane de lire sterline pentru a prelua controlul total.

Această tranzacție a declanșat o investigație a Departamentului pentru Comerț și Industrie, care a concluzionat că Al Fayed și fratele său "și-au denaturat în mod necinstit originile, averea, interesele de afaceri și resursele". În ciuda acestor constatări, tranzacția a fost autorizată.

Al Fayed a fost, de asemenea, un jucător cheie în scandalul "bani pentru întrebări", care a zguduit politica britanică în anii 1990.

Al Fayed a fost dat în judecată pentru calomnie de către un deputat britanic, Neil Hamilton, după ce omul de afaceri a afirmat că i-a dat lui Hamilton plicuri cu bani și un sejur luxos la Ritz, la Paris, în schimbul întrebărilor adresate în Camera Comunelor.

Avocatul lui Hamilton, Desmond Browne, a susținut că acuzația este fantezistă, spunând: ″Dacă ar exista medalii olimpice pentru minciună, domnul Fayed ar fi un candidat de primă mână pentru una de aur."

Un juriu a dat dreptate lui Al Fayed în decembrie 1999.

Guvernul britanic i-a respins de două ori cererile de cetățenie, deși motivele nu au fost niciodată făcute publice.

Al Fayed a cumpărat echipa de fotbal londoneză Fulham în 1997 și a cheltuit bani din belșug pe antrenori și jucători pentru a-i îmbunătăți performanțele. A fost un succes, clubul reușind să promoveze în Premier League în 2001.

Al Fayed a fost, de asemenea, prieten cu Michael Jackson și a făcut să fie ridicată o statuie a starului pop în fața stadionului londonez al clubului Fulham în 2011, la doi ani după moartea lui Jackson.

Niciodată populară printre fanii lui Fulham, statuia a fost îndepărtată în 2013 de succesorul lui Al Fayed în calitate de proprietar al echipei, Shahid Khan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE