Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

25 de ani de la moartea Prințesei Diana. Ce a lăsat în urmă „Prințesa inimilor”

Lady Diana, “Prinţesa inimilor”, a murit în urmă cu 25 de ani, după un accident petrecut în împrejurări care au ridicat multe semne de întrebare, în Paris.

Pe 30 august 1997, Diana şi iubitul ei, Dodi Al-Fayed, au ajuns în capitala Franței cu un zbor din Sardinia. Au mers la cină, la restaurantul hotelului Ritz. În clipa în care au aflat că intrarea este flancată de paparazzi, Dodi i-a spus șoferului său să ducă maşina la vila unde urmau să înnopteze - în încercarea de a trimite mulțimea curioasă și deloc reținută când vine vorba de intimitea altora – pe o pistă greșită.

Cuplul a urcat în vehiculul condus de Henri Paul, şeful securităţii de la Ritz – imobil aflat în proprietatea tatălui lui Dodi, miliardarul egiptean Mohamed Al-Fayed. La trecerea pe sub Pont de l’Alma, șoferul a pierdut controlul volanului din cauza vitezei, iar mașina a izbit violent un stâlp de susținere a podului.

Ancheta ulterioară a stabilit că Henri a condus băut. El și Dodi Al-Fayed au murit pe loc.

Prințesa Diana si bodyguard-ul său au fost preluați de ambulanță încă respirând. La spital, starea ei s-a agravat, iar în zorii zilei de 31 august, a fost declarat oficial decesul.
Diana avea 36 de ani. Băieții ei, prinții William și Harry – 15, respectiv 12, la data decesului.

Moștenirea Prințesei Diana

Pe 6 septembrie, un million de britanici și-au condus Prințesa pe ultimul drum. Două miliarde și jumătate de oameni au urmărit la televizor funeraliile.

De un an de zile, Diana și moștenitorul tronului britanic, Prințul Charles, divorțaseră. Erau despărțiți de alți patru, după un mariaj ale cărui sincope aveau să iasă la iveală în anii de după dispariția Prințesei de Wales.

În 1997, Diana scria istorie pășind pe un câmp minat din Angola. Un marș-simbol repetat, în 2019, de fiul său, Prințul Harry.

Cât despre contribuția adusă la cizelarea imaginii Monarhiei Britanice – aceasta are la bază modestia și deschiderea Prințesei.

Nu este prima din rândul celor de viță nobilă care a coborât în rândul nevoiașilor, dar rămâne cea care a dovedit că o simplă atingere poate însemna enorm pentru cei din jur.
A fost naturală, simplă și onestă, iar britanicii și lumea întreagă îi simt lipsa.

Lady Diana și-a trait viața - așa cum i-a scris bunul său prieten Elton John, în cântecul pe care i l-a închinat - precum o lumânare în bătaia vântului, însă amprenta pe care a lăsat-o asupra omenirii este și astăzi, la 25 de ani de la tragedie, imposibil de șters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE