Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci mii de kilometri pedalați. Doi români au plănuit să traverseze Australia cu o tricicletă

Au străbătut Australia pe trei roți, au pedalat 10 mii de kilometri și au sărbătorit Crăciunul în sălbăticie, la peste 40 de grade Celsius. Aceasta este povestea lui Radu și a Irinei, doi români care au decis, în timpul pandemiei, să pornească într-o expediție în jurul continentului australian. Și expediția lor a ajuns abia la jumătate.

Radu Păltineanu și Irina Repede au ajuns în Australia în anul 2021. Pandemia i-a prins în Noua Zeelandă, într-o altă expediție, și când granița australiană s-a deschis pentru cei care veneau din țara vecină, s-au hotărât să înceapă această călătorie.

Tinerii au povestit la Euronews România despre experiența lor inedită.

„Vrem să terminăm cât mai rapid și coasta de vest, ultima bucată pe care o vom străbate pe triciclete aici în Australia. A fost o vreme, nu știu cum să vă caracterizez, dar foarte, foarte extremă, temperaturi zilnice de peste 40 de grade, chiar a ajuns la un moment dat și la 46 de grade, vânt din față și distanțe enorme între localități. Este una din cele mai sălbatice coaste ale planetei”, a spus Radu Păltineanu.

Cei doi au plecat din cel mai nordic punct al continentului, Capul York.

Radu Păltineanu: „Eu am parcurs între 2015 și 2018 Americile, de la un capăt la celălalt, între Alaska și Patagonia și mi se pare, totuși, acum, după cel de-al treilea continent, după ce am reușit să străbat Australia și ne apropiem de final, mi se pare acest continent mult mai extrem decât ce am trăit în Americi. Muștele aici sunt absolut feroce. Uneori ai 50-100 de muște pe tine și sunt atât de enervante. E ceva ce n-am mai văzut în nicio altă parte a Terrei pe care am explorat-o, până acum. Nici în Americi, nici în Europa”.

În această expediție au mijloace de transport speciale. 

„Vorbim, de fapt, de două trikeuri. Eu folosesc un trike simplu, care este acționat doar prin puterea mușchilor mei. E un trike normal, pe când al Irinei este un e trike solar, pe care chiar noi l-am adaptat. Am avut câteva probleme tehnice. Acel suport care ține panourile solare s-a defectat, și a trebuit să găsim o improvizație, dar până la urmă, am făcut să meargă tot și ne iese”.

Prețul unei astfel de aventuri depășește câteva zeci de mii de euro.

Radu Păltineanu: „Noi dormim, în principal, la cort, deci am încercat să minimizăm costurile, dar la o expediție care se întinde pe o durată de un an jumătate aici și care acoperă toate aceste regiuni foarte izolate, vorbim în doua persoane de un buget de aproximativ 40 - 50 de mii de euro”.

11 mii de kilometri îi mai despart pe cei doi români de finalul călătoriei prin Australia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE