Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ | Câți bani primește sportul românesc. Premii cu doar 50% mai mari pentru campionii români

Sportivii medaliați la recentele campionate mondiale și europene au fost ieri primiți la Guvern de către premierul Nicolae Ciucă, acesta anunțându-i pe campioni că premierile în bani vor fi majorate cu 50% de către Executiv.

Totuși, această majorare nu este o veste atât de bună pe cât pare la prima vedere. Executivul, în ultimul deceniu, la majoritatea competițiilor importante, precum Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Europene, dubla respectivele premii. Însă, de data aceasta, majorarea a fost doar pe jumătate.

 “Este un gest cât de se poate de firesc, în baza resurselor pe care le avem. În momentul de față, bugetul atât ne permite. Sper ca în funcție de rezultate și performanța dumneavoastră să ne inspire și pe noi, și să performăm din punct de vedere administrativ”, a declarat Nicolae Ciucă, marți la ceremonia de mulțumire și felicitare a sportivilor români care au obținut performanțe la competițiile internaționale.

Printre sportivii prezenți la eveniment s-au numărat și trei dintre medaliații la Campionatele Europene de tenis de masă de la Munchen. Elizabeta Samara, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu au fost decorați, în premieră, de Guvern, chiar dacă au mai obținut, în trecut, medalii la Campionatele Europene sau Mondiale.

La Campionatele Mondiale, premiul pentru medalia de aur va fi majorat de la 56.000 de lei la 84.000 de lei. Pentru medaliile de la Campionatele Europene, titlul European va fi recompensat cu 55.000 de lei, în loc de 37.000 de lei.

Deși par consistente, premiile sunt considerabil mai mici, la un nivel de mult sub 10% din premiul de un milion de lei, oferit de Guvern lui David Popovici.

Câți bani a primit sportul românesc

În ceea ce privește finanțarea sportului în integralitate, ministerul Sportului a primit anul acesta 571 de milioane de lei, cu 30 de milioane mai mult decât în 2021.

Dintre federațiile sporturilor individuale, cea mai mare finanțare a fost obținută de Federația Română de Canotaj, 14 milioane și jumătate de lei. Federația de natație a primit un buget considerabil mai mare decât în anul precedent, în timp ce federația de atletism a primit doar 4,8 milioane de lei, față de cele 8 milioane acordate în 2021. Federațiile de tenis de masă și kaiac-canoe au primit sume ușor mai mari decât în anul precedent.

Pentru sporturile de echipă, cei mai mulți bani au fost alocați, în ordine, federațiilor de baschet, handbal, rugby și volei, cu precizarea că echipa națională de volei masculin este la o victorie distanță de calificarea la Campionatul European, o performanță notabilă pentru voleiul românesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE