Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zbor pe apă, în plină furtună. Un tânăr de 16 ani a zburat cu kite-ul printre valurile din Marea Neagră

Un tânăr de 16 ani a zburat cu kite-ul pe furtună. Salturile sale spectaculoase au făcut valuri pe internet. Vântul, care a suflat cu 100 de kilometri pe oră la Constanța, a ridicat valuri uriașe și a transformat Marea Neagră în trambulină pentru kitesurferi. Tânărul curajos practică acest sport de șase ani. A reușit sărituri spectaculoase la concursuri importante unde a “zburat” pe apă la peste 20 de metri înălțime. De pe val, direct în platoul Euronews a fost Vlad Caragața, care a povestit despre ce presupune acest sport extrem.

Cât ai zburat de data aceasta?

Vlad Caragața: ”De data aceasta aparatul meu a arătat 23,5 metri, o înălțime destul de mare pentru România, dar și pentru clasamentele din lume. Totul a fost să pară mult mai extrem datorită valurilor și condițiilor meteo favorabile. Devine mai popular în România, odată cu trecerea timpului, din ce în ce mai mulți rideri vin să-l practice. Sportul mi ”l-a dăruit” tatăl meu, el practică de ceva ani buni acest sport și de când eram mic mă iniția și pe mine în el.”

Condițiile de siguranță pentru acest sport extrem

Vlad a vorbit despre măsurile de siguranță pe care le ia înainte de a intra în valuri.

E periculos să zbori pe o asemenea vreme sau aceasta e vremea potrivită?

Vlad Caragața: ”Vremea care a fost duminică la Constanța este una extremă, nu este recomandat deloc începătorilor să intre, ba chiar și avansaților. Sunt condiții extreme. Vântul bate foarte tare, valurile sunt mari, iar frigul a avut un inamic pentru noi. Temperatura de 2 grade este foarte dificilă. Fiecare minut în care stai în apă poate fi fatal. Dar ne-am asigurat cu alți rideri, care erau pe atât pe mal cât, și în apă, ca în cazul în care se întâmplă ceva, să ne salvăm. Întotdeauna pe condiții extreme, dar chiar și când nu sunt, trebuie să ne dăm în echipă pentru că acest sport se bazează pe ajutor.

De când se face cursul se pune mare accent pe siguranță. Toți riderii sunt instruiți cu sisteme de siguranță. Fiecare ham pe care îl avem pe noi are și un cuțit. În caz de condiții extreme se pune mare accent pe siguranță, pentru că, să nu uităm, este un sport extrem.

Ultima furtună de genul acesta pe care am avut-o noi la Marea Neagră a fost undeva prin 2011, chiar când am vorbit cu ceilalți lideri despre lucrul ăsta de atunci nu am mai avut un vânt cu de asemenea intensitate. Ceilalți raideri au fost sfătuiți să stea acasă. Pe astfel de condiții extreme noi avem nevoie de cineva la ajutor la lansare cât și la aterizare să intrăm în apă, mai ales că pe lângă aspectul vizual din apă trebuie să avem pe cineva, trebuie să avem pe cineva și pe mal, dacă cumva se întâmplă ceva mai rău. Evident și alți doi raider pregătiți în orice moment.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE