Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci noi sporturi au fost incluse în programul Jocurilor Olimpice 2028

Cinci noi sporturi vor fi incluse în programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, ediția din 2028. Cricket, baseball-softball, lacrosse, flag football și squash sunt sporturile cerute de americani și validate de Comitetul Internațional Olimpic. Extrem de populare pe continentul american, unele dintre aceste discipline sunt practicate și la noi în țară. 

Comitetul Internațional Olimpic a aprobat cererea americanilor de a introduce cinci sporturi la Jocurile Olimpice din 2028, organizate la Los Angeles. Decizia a fost validată într-o reuniune care a avut loc la Mumbai, cu doar două voturi împotrivă. 

Kit McConnell, CIO: ”După confirmarea anterioară a 28 de sporturi pentru ediția de la Los Angeles, inclusiv skateboarding, surfing și cățărare, acum avem confirmarea aprobării pentru cele cinci sporturi propuse la pachet de Los Angeles.”

Cricketul, un sport extrem de popular în India, dar și în Marea Britanie, a mai fost la Jocurile Olimpice tocmai în 1900.

Eric Garcetti, fost primar Los Angeles: ”Știți, suntem al doilea cel mai mare distribuitor de jocuri de cricket din lume (SUA, n.r.). Mulți oameni cred că suntem doar o țară nebună după baseball și iubim baseball-ul, nu mă înțelege greșit. Dar nu trebuie să alegem între baseball și cricket.”

Baseball-softball a făcut parte din programul olimpic la mai multe ediții, inclusiv la Tokyo 2020. De asemenea, lacrosse-ul, un sport derivat din culturile amerindiene, a fost inclus în programul olimpic în 1904 și 1908. În schimb, flag football, o variantă a fotbalului american fără contact, jucată în echipe de câte cinci jucători, își va face debutul olimpic în 2028. La fel și squash-ul, considerat unul dintre cele mai solicitante și intense sporturi. Practicat de peste 140 de ani, în peste 180 de țări, jocul de squash câștigă popularitate și în România. 

George Constantinescu, președintele Federației Române de Squash: ”Cel alb, de jos, este practic fileul, iar peretele din față este terenul adversarului, trebuie să lovești practic peretele din față peste a da peste fileu. Practic, mingea trebuie să pice o singură dată înainte de a fi lovită. Sau, ca la tenis, poți da voleu și să nu atingă pământul.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE