Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

WSJ: Marea Britanie vrea să trimită avioane de luptă în Ucraina

Regatul Unit ia în calcul să trimită avioane de luptă britanice în Ucraina, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra. Anunțul este considerat ca fiind o victorie importantă obținută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce efectuează miercuri o vizită în capitala Marii Britanii.

08/02/2023 , 20:50

Premierul britanic Rishi Sunak. „Sprjinim Ucraina să obțină victoria. Nimic nu este exclus”

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „nimic nu este exclus” când vine vorba despre acordarea de asistență militară Ucrainei. În cadrul unei conferințe comune de presă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, șeful Guvernului de la Londra a dat asigurări că țara sa va sprijini Ucraina în vederea obținerii victoriei în războiul împotriva Rusiei.

Rishi Sunak a afirmat că Regatul Unit a fost în 2022 cel mai mare donator de echipamente militare pentru Ucraina, după Statele Unite, și primul stat membru G7 care a anunțat trimiterea de tancuri de luptă pentru armata ucraineană. De asemenea, a subliniat că Marea Britanie a condus „dialogul la nivel internațional” care a avut drept rezultat livrarea de tancuri de către mai multe țări pentru Ucraina.

Sunak a mai afirmat că livrarea de avioane de vânătoare a făcut parte „bineînțeles dintre subiectele discutate” cu Volodimir Zelenski.

Potrivit acestuia, instruirea piloților ucraineni pentru a zbura cu avioane militare la standarde NATO reprezintă „un prim pas pentru a furniza aeronave moderne”.

„Acest proces este unul de durată. L-am început astăzi. Asta pentru că suntem dornici să îl sprijinim pe președinte și pe țara sa în obținerea unei victorii. Nimic nu este exclus”, a afirmat Rishi Sunak, potrivit The Guardian.

Șeful Guvernului de la Londra a mai precizat că Marea Britanie a accelerat livrarea de echipamente pentru armata Ucrainei.

„ Noi am accelerat livrarea de echipamente vitale pentru aliații noștri, pentru a face posibil ca trupele ucrainene să facă față războiului cu Rusia. Ucrainenii care au venit săptămâna trecută se vor pregăti pe tancurile noastre pentru a face față în război.

Am extins instructajul pentru 10.000 de trupe ucrainene; piloți de avioane de vânătoare și marinari”, a mai spus premierul britanic.

La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că există riscul ca ofensiva ucraineană să stagneze, fără livrarea avioanelor de vânătoare.

„Tocmai m-ați întrebat ce se va întâmpla dacă nu primim aceste avioane de luptă sau rachete cu rază mai lungă de acțiune, sau dacă nu avem suficientă muniție, pentru că totul se termină (...)

„Toate acestea sunt foarte importante. Fără acestea, ar exista o stagnare care nu va duce la nimic bun”, a precizat Zelenski.

Liderul ucrainean a adăugat că vehiculele blindate reprezintă, în prezent, o prioritate pentru a forța trupele ruse să se retragă și că „rachetele cu rază mai lungă de acțiune” sunt, de asemenea, o prioritate și că este „foarte recunoscător că Marea Britanie ne-a auzit în sfârșit în această privință” și că speră că și alți aliați se vor alătura pentru a furniza astfel de arme.

Știrea inițială:

De asemenea, liderul de la Kiev vrea să-și convingă aliații occidentali pentru a-i convinge să ofere Ucrainei avioane de luptă, pe fondul intensificării ofensivei armatei ruse, relatează The Wall Street Journal.

Chiar dacă o decizie finală nu a fost adoptată deocamdată, premierul britanic Rishi Sunak i-a cerut ministrului Apărării să identifice care avioane din dotarea Forţelor Aeriene Regale (RAF) ar putea fi trimise în Ucraina, a mai precizat reprezentantul Guvernului britanic, conform sursei citate.

De altfel, oficialii britanici au dat de înțeles că o astfel de procedură necesită timp. În primă instanță, Marea Britanie ar trebui să instruiască piloții ucraineni cum să zboare cu aceste avioane militare. Antrenamentele încep în primăvară, a mai precizat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că inclusiv pregătirea piloților este una de durată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE