Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Un vulcan a erupt în Islanda. Oamenii au fost evacuați, iar nivelul de alertă a fost ridicat la "urgență"

Un vulcan a erupt în sud-vestul Islandei. Locuitorii din zonă au fost evacuați, au declarat autoritățile.

Erupția de duminică dimineața a avut loc după mai multe cutremure în apropierea orașului Grindavik, a anunțat oficiul meteorologic islandez, potrivit AP.

Comunitatea a fost evacuată peste noapte, a relatat televiziunea islandeză RUV.

"Lava curge la câteva sute de metri la nord de oraș, aceasta se află la 400-500 de metri'', a declarat Kristín Jónsdóttir de la oficiul meteorologic islandez pentru televiziunea islandeză RUV.

Lava trece de barierele ridicate de oameni

Islanda s-a luptat în ultimele săptămâni să construiască bariere de pământ și rocă pentru a împiedica lava să ajungă în oraș. Cu toate acestea, cea mai recentă erupție pare să fi pătruns în aceste apărări, scrie euronews.com.

"Potrivit primelor imagini de la zborul de supraveghere al Gărzii de Coastă, o fisură s-a deschis pe ambele părți ale apărărilor, la nord de Grindavík", a precizat oficiul meteorologic islandez într-un comunicat.

Nivelul de alertă, ridicat la "urgență"

Agenția islandeză de protecție civilă a anunțat că a ridicat nivelul de alertă la "urgență" - cel mai ridicat pe o scară de trei niveluri.

Acest lucru semnalează un eveniment care ar putea provoca daune oamenilor, comunităților, proprietăților, precum și mediului.

Locuitorii din Grindavik au fost anterior evacuați din casele lor în noiembrie și au fost nevoiți să stea departe de oraș timp de șase săptămâni, în urma unei serii de cutremure și a unei eventuale erupții vulcanice.

Li s-a permis să se întoarcă pe 22 decembrie.

Islanda, care se află deasupra unui punct fierbinte vulcanic din Atlanticul de Nord, are în medie o erupție la fiecare patru-cinci ani.

Cea mai perturbatoare din ultima perioadă a fost erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull, care a aruncat în atmosferă nori uriași de cenușă și a dus la închiderea pe scară largă a spațiului aerian deasupra Europei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE