Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vrei să te scufunzi pentru a vedea Titanicul? Experiența inedită are și un preț pe măsură: 250.000 de euro

La mai bine de 100 de ani de la scufundarea Titanicului - și un sfert de deceniu de când Leo și Kate au dat viață călătoriei nefericite într-un film - nava are un loc imens în imaginația populară.

Așa că este ciudat să ne gândim la nava adevărată, care se descompune încet la 3.800 de metri în fundul Atlanticului, la 400 de mile marine în largul coastei Canadei .

În timp ce o altă versiune a filmului lui James Cameron, "Titanic", premiat cu Oscar, ajunge pe ecrane cu ocazia celei de-a 25-a aniversări, imagini inedite ale unei expediții de scufundare din 1986 a epavei au fost publicate de Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).

Astfel, dacă doriți să faceți o vizită la nava scufundată și aveți 250.000 de euro la dispoziție, puteți face acest lucru. Compania americană de "explorare civilă" OceanGate, cu sediul în SUA, se pregătește pentru expediția sa anuală pe Titanic, care va fi lansată în mai 2023, potrivit Euronews Travel.

Imagini "în premieră" arată Titanicul în detalii uimitoare

Imaginile din expediția din 2022 au surprins epava în detalii 8k, oferind cea mai bună perspectivă de până acum asupra a ceea ce îi așteaptă pe membrii echipajului.

"Detaliile uimitoare din imaginile 8k vor ajuta echipa noastră de oameni de știință și arheologi marini să evalueze cu mai multă precizie degradarea Titanicului pe măsură ce vom capta noi imagini în 2023 și în anii următori", a declarat președintele OceanGate Expeditions, Stockton Rush.

Noi detalii au ieșit la iveală după expediție, cum ar fi numele producătorului ancorei (Noah Hingley & Sons Ltd), care era indescifrabil pe ancora din babord.

"Studiez epava de zeci de ani și am efectuat mai multe scufundări și nu-mi amintesc să fi văzut vreo altă imagine care să prezinte acest nivel de detaliu. Este interesant faptul că, după atâția ani, este posibil să fi descoperit un nou detaliu care nu era la fel de evident cu generațiile anterioare de tehnologii de camere foto", remarcă veteranul scafandru de pe Titanic Rory Golden.

Vârful mărețului vas, o bucată din corpul navei, cala de marfă, un lanț de ancoră uriaș (fiecare verigă cântărind aproape 91 kg) și balustradele prăbușite au fost surprinse la rezoluție înaltă.

"Unul dintre cele mai uimitoare clipuri arată unul dintre cazanele cu un singur capăt care a căzut pe fundul oceanului atunci când Titanicul s-a rupt în două", spune Golden. "În mod special, a fost unul dintre cazanele cu un singur capăt care a fost reperat pentru prima dată când a fost identificată epava Titanicului în 1985".

De asemenea, se spera ca imaginile să sprijine identificarea speciilor observate pe și în jurul Titanicului.

Ce presupune o expediție pe Titanic?

Potrivit OceanGate, mai puțin de 250 de persoane au văzut personal Titanicul și resturile din jurul acestuia de când a fost descoperită epava.

Acest lucru îi plasează pe "specialiștii misiunii" - așa cum compania își numește echipajul, mai degrabă decât simpli turiști sau pasageri - într-o experiențî foarte privilegiată. Va trebui să aveți 18 ani și să aveți picioare puternice; să puteți urca la bordul unor vase mici, să urcați pe scări și să cărați greutăți.

Și să dispuneți de 250.000 de euro pentru a acoperi "taxa de sprijin și de pregătire a expediției".

Stockton a colaborat cu NASA pentru a proiecta singurul submersibil (o mică ambarcațiune subacvatică) din lume capabil să ajungă la adâncimea Titanicului cu cinci membri ai echipajului la bord.

Dacă veți fi ales, veți porni într-o misiune de opt zile cu scufundări pe submersibilul Titan - numit, se pare, nu după celebrul vas, ci după luna acvatică a lui Saturn.

Expedițiile fac parte dintr-un "studiu longitudinal de mai mulți ani al Titanicului și al ecosistemului său biodivers unic", adaugă OceanGate.

În timp ce Titanic este, fără îndoială, expediția emblematică a companiei, aceasta organizează, de asemenea, scufundări de mare adâncime în Great Bahama Bank și în misteriosul Canion Hudson - comparat cu Marele Canion subacvatic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE