SPECIAL: Un an de Euronews în România. Poveștile care ne inspiră

Vouchere sociale 2022. Ce riscă persoanele care înstrăinează cardul

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Înstrăinarea cardurilor sociale este complet interzisă și se va sancționa, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Peste 2,5 milioane de români cu venituri mici vor primi aceste vouchere sociale în valoare de 250 lei la 2 luni.

”Sunt interzise și se sancționează conform legii:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Vouchere sociale 2022. Amenzi uriașe pentru cei care le folosesc pentru a cumpăra altceva decât produse alimentare

”Tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde trebuie utilizate exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare de bază și mese calde.

Utilizarea de către beneficiar / acceptarea de magazine a tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde pentru achiziționarea altor produse constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni”, conform proiectului în care este menționat cum pot fi folosite voucherele sociale.

Cât timp pot fi folosiți banii de pe tichetele sociale

Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți.

”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente", arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Vouchere alimente 2022. Persoanele care nu au primit tichetele sociale pentru alimente se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcţie de problema pe care o au.

"Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române", informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Distribuie

Taguri