Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vot final în Parlamentul Finlandei pentru aderarea la NATO

Parlamentul Finlandei a votat, miercuri, în favoarea aderării țării la NATO, prin adoptarea legislației necesare pentru integrarea în Alianță. Cu 184 de voturi pentru și șapte împotrivă dintr-un total de 200, parlamentarii finlandezi au aprobat accederea țării nordice la NATO, eliminând astfel ultimul obstacol la nivel național, relatează Euronews.com.

Demersul a fost inițiat de Guvernul de centru-stânga, condus de Sanna Marin, care a vrut ca votarea să aibă loc înainte de alegerile parlamentare din Finlanda care sunt organizate pe 2 aprilie. Cu toate acestea, două state membre NATO - Turcia și Ungaria, nu au ratificat aderarea Filandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Proiectele adoptate de Parlamentul finlandez urmează să fie promulgate de președintele Sauli Niinisto, care a promis că va face acest lucru înaintea alegerilor parlamentare.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO trebuie aprobată în unanimitate

Finlanda și Suedia - două state nordice care sunt partenere apropiate din punct de vedere cultural, economic și politic - au depus împreună cererea de aderare la NATO în luna mai 2022.

Orice acord de aderare la NATO trebuie aprobat în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO. Cea mai mare parte a opoziției față de candidaturile Finlandei și Suediei la aderare vine din partea Turciei, care vrea acțiuni mai ferme, în special din partea Suediei, împotriva grupărilor pe care Ankara le consideră teroriste.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat marți, la Helsinki, că aderarea Finlandei și Suediei reprezintă ”o prioritate absolută” pentru Alianță și a îndemnat Turcia și Ungaria să ratifice de urgență aderarea țărilor nordice.

În acest context, Turcia a fost de acord să reia luna aceasta la Bruxelles discuțiile cu Finlanda și Suedia cu privire la candidaturile lor, pentru a soluționa problemele pe care le are Ankara, în special cu Suedia. De asemenea, Parlamentul de la Budapesta ar urma să înceapă miercuri dezbaterea aderării la NATO a celor două țări nordice, urmând ca ratificarea să aibă loc la sfârșitul lunii martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE