Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda face pași spre aderarea la NATO fără a aștepta Suedia

Finlanda începe marți dezbaterea finală în parlament cu privire la aderarea la NATO, fără a aștepta aprobarea Turciei și Ungariei. Helsinki nu așteaptă nici pe vecina Suedia, care este de asemenea candidat de anul trecut, dar care se confruntă în prezent cu un veto turcesc.

Guvernul premierului demisionar Sanna Marin vrea să evite orice potențial vid politic, în contextul în care alegerile vor avea loc pe 2 aprilie.

"Am fi sperat să devenim deja membri ai NATO. Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile, așa cum s-a menționat, iar noi încă așteptăm. Și, bineînțeles, acest lucru pune în dificultate politica ușilor deschise a NATO; are de-a face și cu credibilitatea NATO", a spus Marin.

Când a solicitat Finlanda aderarea la NATO?

Cei 200 de membri ai parlamentului finlandez, Eduskunta, urmează să înceapă marți dezbaterea proiectului de lege privind aderarea la NATO, urmând ca votul să fie dat până miercuri.

Rezultatul nu este sub semnul întrebării: în luna mai a anului trecut, în cadrul unui vot preliminar, a existat un sprijin aproape unanim, inclusiv din partea unor partide care anterior se opuseseră aderării la alianța militară. Se așteaptă ca doar o mână de parlamentari de extremă stânga și de extremă dreapta să voteze împotrivă.

Dezbaterea coincide cu o vizită în Finlanda a secretarului general al NATO pentru întâlniri cu liderii politici cheie.

"A sosit momentul" ca Ankara și Budapesta să ratifice candidaturile de aderare ale celor două țări nordice, a declarat Jens Stoltenberg. "Atât Finlanda, cât și Suedia au îndeplinit ceea ce au promis" Turciei, a adăugat el.

Finlanda și Suedia au decis să întoarcă pagina politicii lor de nealiniere militară de zeci de ani după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, solicitând aderarea la NATO în mai 2022.

Douăzeci și opt dintre cei 30 de membri ai alianței, inclusiv Statele Unite, au ratificat deja intrarea celor două țări nordice. Guvernul ungar, cunoscut pentru poziția sa mai ambiguă față de Moscova, și-a semnalat aprobarea de principiu.

Însă, după o întâlnire între miniștrii de externe ungar și suedez, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta a citat "preocupările parlamentarilor cu privire la ratificarea aderării la NATO și minciunile nefondate despre starea democrației din Ungaria".

De ce se opune Turcia?

Opoziția Turciei față de aderarea Suediei la NATO s-a axat pe militanții kurzi care trăiesc în țara nordică. Dificultățile dintre Stockholm și Ankara, care au culminat cu o serie de incidente diplomatice în ianuarie, au împins Finlanda să-și revizuiască dorința inițială de a adera simultan cu Suedia.

Jens Stoltenberg a recunoscut că cel mai important lucru nu este ca aceste țări să adere împreună la NATO, ci ca ele să adere cât mai curând posibil.

Turcia a confirmat luni că ar putea separa ratificarea Finlandei de cea a Suediei. Până acum, Ungaria nu a menționat niciun obstacol în calea aprobării candidaturii, dar rămâne incertă.

Majoritatea finlandezilor (53%) doresc să adere la NATO fără a aștepta Suedia, potrivit unui sondaj publicat la începutul lunii februarie.

Țara, forțată la neutralitate de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră europeană (1.340 km), după Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE