Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski vrea „discuții directe” cu președintele Chinei despre încheierea conflictului cu Rusia

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez, Xi Jinping, pentru a ajuta la încheierea războiului cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post.

În interviu, liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei, relatează Agerpres.

„Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. Şi China este (de asemenea) membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder ,a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este dispus la negocieri cu Ucraina, iar ulterior purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat în cursul zilei de miercuri această afirmaţie.

„Cu o mână, Rusia ridică gradul terorii prin noi crime barbare, cu o alta te invită la capitulare. Schroeder este un cunoscut mesager al imperiului şi o voce la curtea regală (a lui Vladimir Putin). Dacă Moscova vrea dialog, mingea este în terenul său”, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la negocierile cu Rusia de până acum.

Orice fel de negocieri, a subliniat Podoliak într-un mesaj prin Twitter, pot avea loc numai după o încetare a focului şi o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE