Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski spune că nu va exista un „Minsk 3”. Rusia consideră că Ucraina nu este interesată să poarte discuții de pace

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul summitului G20 din Bali că „nu va exista Minsk 3, pe care Rusia l-ar încălca imediat după semnare” și că „există o formulă ucraineană de pace”. Rusia consideră că această declarație înseamna că Ucraina nu este interesată să poarte discuții de pace.

Prezent la summitul G20 din Bali printr-o legătură video, preşedintele ucrainean a exclus marţi un al treilea „acord Minsk”, într-o referire la două acorduri de încetare a focului eşuate între Kiev şi Moscova cu privire la statutul regiunii Donbas.

Nu va exista Minsk 3

Volodimir Zelenski a postat declarațiile sale de la summit pe contul oficial de Instagram:

„Ucrainei nu ar trebui să i se facă propunerea de a face compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa. Noi respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt. Ucraina a fost întotdeauna un lider în eforturile de menținere a păcii, iar lumea a fost martoră la acest lucru. Iar dacă Rusia spune că se presupune că vrea să pună capăt acestui război, să o dovedească prin fapte.

Nu vom permite Rusiei să aștepte, să-și consolideze forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Nu va exista Minsk 3, pe care Rusia l-ar încălca imediat după semnare.

Există o formulă ucraineană de pace. Pace pentru Ucraina, Europa și lume. Și există un set de soluții care pot fi puse în aplicare pentru a garanta cu adevărat pacea.”

Zelenski a venit cu un plan în 10 puncte pentru a face pace cu Rusia.

Rusia: Ucraina nu vrea tratative pace

Declaraţia lui Zelenski, că nu va exista un acord „Minsk-3”, reprezintă o confirmare a faptului că Ucraina nu este interesată să poarte discuţii de pace cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

Au fost puţine discuţii de pace în ultimele luni între cele două părţi, după eşecul primelor tentative de a negocia o încetare a focului la Istanbul în primele săptămâni de război.

Acordurile de la Minsk

Germania şi Franţa au intermediat două acorduri semnate la Minsk, în 2014 şi 2015, pentru încetarea focului în estul Ucrainei, pe fondul unui război între rebelii separatiştii susţinuţi de Moscova şi forţele proguvernamentale ucrainene. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea acestor acorduri.

Deşi a promulgat un decret prin care respingea orice tratative cu actualul preşedinte rus Vladimir Putin, Volodimir Zelenski a declarat că nu exclude negocieri cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE