Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: Europa nu trebuie să fie transformată într-un supermarket pentru rușii bogați

Publicat de: Euronews

Volodimir Zelenski a lansat vineri seara un nou apel către UE, prin care a cerut blocului comunitar să interzică vizele pentru cetățenii ruși, pentru a evita transformarea pieței europene într-un supermarket deschis rușilor bogați, informează Reuters.

Zelenski a declarat că propunerea sa nu se aplică ruşilor care au nevoie de ajutor pentru că şi-au riscat libertatea sau viaţa rezistând politicilor liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

''Trebuie să existe garanţii că ucigaşii ruşi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen'', a spus preşedintele ucrainean într-o alocuţiune în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, referindu-se la vizele care acordă titularilor acces în spaţiul Schengen fără frontiere, care se întinde pe teritoriul mai multor state UE.

''În al doilea rând, nu trebuie să distrugem însăşi ideea de Europa - valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie să fie transformată într-un supermarket în care nu este important cine intră şi unde principalul lucru este doar ca oamenii să plătească pentru produsele lor''.

Zelenski a îndemnat pentru prima dată la interzicerea vizelor într-un interviu acordat săptămâna aceasta ziarului The Washington Post, afirmând că ruşii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filozofia, informează Agerpres.

UE discută luna aceasta interdicția vizelor pentru toți cetățenii ruși

Apelul lui Zelenski nu a fost încă susţinut de marii jucători din UE. Dar el a spus că a fost încurajat de sprijinul din partea statelor baltice foste sovietice şi al Republicii Cehe, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Finlanda a susţinut, de asemenea, această idee.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE