Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin nu se grăbește să încheie "campania militară" din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că nu va încheia campania militară și va continua să atace Ucraina, în pofida ultimei contraofensive ucrainene. El a avertizat că Moscova ar putea intensifica loviturile asupra infrastructurii vitale a țării, dacă forțele ucrainene vor viza instalații din Rusia.

Adresându-se reporterilor, după ce a participat la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai în Uzbekistan, Putin a declarat că "eliberarea" întregii regiuni Donbas din estul Ucrainei rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei și că nu i se pare necesar să revină asupra acestui obiectiv, informează AP.

"Nu ne grăbim", a declarat liderul rus, spunând că Moscova a trimis doar soldați voluntari pentru a lupta în Ucraina. Unii politicieni radicali și bloggeri militari au îndemnat Kremlinul să urmeze exemplul Ucrainei și să ordone o mobilizare amplă pentru a întări armata, deplângând lipsa de de oameni.

Contraofensiva Ucrainei

Rusia a fost forțată să-și retragă trupele din zone mari din nord-estul Ucrainei săptămâna trecută, după o contraofensivă rapidă a Ucrainei. Mișcarea Ucrainei de a recâștiga controlul asupra mai multor orașe și sate ocupate de Rusia a marcat cel mai mare eșec militar pentru Moscova de când trupele sale au fost nevoite să se retragă din zonele din apropierea Capitalei la începutul războiului.

În primul sa declarație cu privire la contraofensiva ucraineană, Putin a spus: "Să vedem cum se va desfășura și cum se va încheia".

El a precizat că Ucraina a încercat să lovească infrastructura civilă din Rusia și că "până acum am răspuns cu reținere, dar asta e doar pentru moment".

"Dacă situația se va evolua în acest fel, răspunsul nostru va fi mai serios", a spus Putin.

Loviturile de avertizare

"Chiar recent, forțele armate ruse au dat câteva lovituri de impact", a spus liderul rus, făcând aluzie la atacurile rusești de la începutul acestei săptămâni asupra unor centrale electrice din nordul Ucrainei și a unui baraj din sud. "Să le considerăm drept lovituri de avertizare".

El a afirmat, fără a oferi detalii, că Ucraina a încercat să lanseze atacuri "în apropierea instalațiilor noastre nucleare, a centralelor nucleare", adăugând că "vom riposta dacă nu vor înțelege că astfel de acțiuni sunt inacceptabile".

Rusia a raportat numeroase explozii și incendii la infrastructura civilă din zonele din apropierea Ucrainei, precum și la depozite de muniții și alte instalații. Ucraina a revendicat unele dintre atacuri, dar s-a abținut să comenteze cu privire la altele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE