Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Natalia Gavriliță: Am intensificat dialogul cu autoritățile transnistrene

Într-un interviu în exclusivitate acordat Euronews România, premierul Republicii Moldova spune că a intensificat dialogul cu autoritățile transnistrene, pentru a menține pacea și stabilitatea în regiune. Cât despre demersul de aderare la Uniunea Europeană, Natalia Gavrilița spune că Republica Moldova întrevede acum luminița de la capătului tunelului, pentru că a primit recent statut de țară-candidată la Uniunea Europeană.

Șefa Guvernului de la Chișinău s-a referit la recentele declarații ale Ministerului de Externe de la Moscova că drepturile vorbitorilor de limbă rusă ar fi încălcate în regiunea separatistă transnistreană.

"Dimpotrivă, ceea ce vedem în regiunea transnistreană este că drepturile vorbitorilor de limbă română sunt încălcate. De exemplu, prin închiderea școlilor de limbă română sau prin crearea de dificultăți în funcționarea acestora", a spus oficialul Republicii Moldova.

Dialog cu Tiraspol

Natalia Gavrilița a precizat că autoritățile de la Chișinău intensifică dialogul cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, pentru a evita o escaladare a conflictului în regiunea transnistreană pe modelul celui din Ucraina.  În context, premierul moldovean a menționat eforturile Guvernului de la Chișinău pentru a accelera integrarea europeană a țării. Recent, Republica Moldova a primit statutul de stat candidat.    

"Cred că acesta este un semnal foarte important pentru mediul de afaceri, indiferent de criza multiplă și suprapusă cu care ne confruntăm astăzi. Știți, putem vedea lumina de la capătul tunelului. Putem vedea o perspectivă, iar acest lucru este foarte important pentru investiții, pentru crearea de locuri de muncă și pentru o perspectivă pozitivă pentru viitor. Dar, mai important, credem că aceasta ancorează Moldova în familia națiunilor libere. Acest lucru arată clar că Moldova dorește să asigure statul de drept, respectarea drepturilor omului, știți, o dezvoltare bazată pe valorile civilizaționale ale Uniunii Europene", a completat ea.

Republica Moldova mizează mult pe sprijinul  României

"Aici contăm foarte mult pe sprijinul partenerilor noștri români, vorbim aceeași limbă și putem beneficia de experiența pe care România a avut-o deja pe acest drum, pentru integrarea europeană", a mai precizat Natalia Gavriliță.

România este, în prezent, principalul partener comercial al Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE