Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA își declară sprijinul pentru procesele democratice din Republica Moldova în vederea apropierii de UE

Statele Unite vor susţine în continuare procesele democratice din Republica Moldova şi realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă a acestei ţări de Uniunea Europeană, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, în timpul unei întrevederi cu premierul moldovean Natalia Gavriliţa.

Antony Blinken a afirmat că transformările iniţiate de guvernul Republicii Moldova sunt privite cu mult optimism de către Statele Unite ale Americii, care vor rămâne alături de Chişinău şi vor oferi sprijin pentru reformele prioritare.

„Vedem un guvern cu o agendă puternică de consolidare a democraţiei, combatere a corupţiei şi asigurare a securităţii energetice - toate domenii pe care Statele Unite le susţin deplin”, a spus demnitarul american, potrivit Agerpres.

El a ţinut să remarce sprijinul pe care l-a oferit populaţia din Republica Moldova pentru refugiaţii din Ucraina.

Provocări pentru Republica Moldova

De partea sa, şefa executivului moldovean a evocat provocările de natură economică, socială şi de securitate cu care se confruntă Republica Moldova şi a prezentat priorităţile actuale majore, în special susţinerea oamenilor cu venituri mici şi asigurarea securităţii energetice. Ea s-a referit, de asemenea, la acţiunile întreprinse pentru implementarea reformelor în justiţie, combaterea corupţiei şi consolidarea instituţiilor statului, dar şi la asistenţa necesară în implementarea reformelor în domeniile strategice.

Potrivit Nataliei Gavriliţa, asigurarea bunăstării cetăţenilor şi susţinerea categoriilor vulnerabile este, în prezent, o prioritate pentru executivul de la Chişinău, autorităţile fiind concentrate, totodată, pe gestionarea crizei energetice, asigurarea securităţii alimentare şi reorientarea comerţului.

„Muncim pentru a continua procesul de modernizare a ţării şi pentru a implementa agenda europeană a Republicii Moldova, urmare a deciziei de acordare ţării noastre a statutului de candidat de aderare la UE. Acum, avem o responsabilitate şi mai mare faţă de cetăţenii noştri care aspiră să facă parte dintr-un spaţiu al păcii, stabilităţii şi al familiei statelor UE”, a subliniat Gavriliţa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE