Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin: "Exclud invadarea Poloniei sau a Letoniei". Liderul rus spune că a discutat cu Bill Clinton pentru integrarea Rusiei în NATO

Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la începutul invaziei rușilor în Ucraina, iar unii analiști au vorbit și despre posibilitatea ca Putin să atace și o țară din NATO. De altfel, în aprilie 2023, Dmitri Medvedev a avertizat că, în cazul unui conflict dintre Rusia și NATO, "Polonia va dispărea".

Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia nu va ataca Polonia sau Letonia.

Putin a spus că Rusia nu va ataca Polonia sau Letonia

De altfel, polonezii sunt pe cale să-și construiască cea mai puternică armată din estul Europei. În septembrie 2023, polonezii au anunțat, într-o singură săptămână, contracte "cât opentru zece ani", conform Euronews.

Potrivit planurilor guvernamentale, Polonia, care prin lege trebuie să cheltuiască trei procente din PIB pentru apărare, intenționează să investească, în 2024, peste 4% din PIB. În prezent, armata poloneză este pe locul al cincilea între cele mai puternice armate din Europa. Ministrul polonez al Apărării a spus că, până în 2035, vor trebui să existe peste 300.000 de militari profesioniști, față de cei 180.000 din prezent.

"Este exclusă invadarea Poloniei sau a Letoniei. Doar dacă ne atacă Polonia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde. De ce am face asta? Pur și simplu, nu avem niciun interes. Este doar o amenințare. (…) Este absolut exclus. Este împotriva bunului simț să te implici într-un fel de război global și un război global va aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii. (…) Tot timpul i-au speriat pe toți cu noi. Mâine, Rusia va folosi arme nucleare tactice. Mâine, Rusia va folosi asta. Ba nu, poimâine. Pentru a stoarce bani suplimentari de la contribuabilii americani și de la contribuabilii europeni în confruntarea cu Rusia, pe câmpul de luptă ucrainean. Dar scopul este de a slăbi Rusia cât mai mult posibil.", a spus Vladimir Putin, într-un interviu pentru jurnalistul Calrslon Tucker.

Liderul rus a subliniat din nou că teritoriile ucrainene trebuie împărțite. Pentru Vladimir Putin, Ucraina este o țară creată artificial, după cum a repetat de multe ori, și s-a ajuns aici din cauza unei "greșeli a lui Lenin", pentru că teritoriul s-ar fi desprins de Rusia din cauza unor "intrigi occidentale".

"Bolşevicii au creat Ucraina, care până atunci nu exista. Ucraina este un stat artificial. (...) Restabilirea relaţiilor dintre popoarele Rusiei şi Ucrainei va dura mult timp, dar se va întâmpla. După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit o parte din teritoriile poloneze, maghiare şi românești.

Ucraina, într-un anumit sens, este un stat artificial, creat de voinţa lui Stalin. Ucraina sovietică a primit un număr mare de teritorii care nu au avut niciodată vreo legătură cu ea, în primul rând regiunea Mării Negre", a spus Putin.

Întrebat dacă a discutat pe marginea subiectului ca celelalte state să revendice teritoriile ucrainene, Putin a negat și a spus că el nu crede populațiile din acele regiuni ar vrea așa ceva.

Putea Rusia să fie în NATO?

Vladimir Putin a făcut o afirmație surprinzătoare. El a spus că a avut o întâlnire cu fostul președinte american Bill Clinton, pe care l-a întrebat: 'Credeți că dacă Rusia ar cere să adere la NATO, asta s-ar întâmpla?'

Iar Putin a precizat ce răspuns i-a dat atunci Clinton: "Știți, este interesant. Cred că da".

Președintele rus a povestit cum a decurs această discuție ulterior, când el și Clinton s-au întâlnit la cină.

"Clinton mi-a spus: 'Știți, am vorbit cu echipa mea. Nu, nu este posibil acum'. Îl puteți întreba. Cred că se va uita la interviul nostru și va confirma. Dacă ar fi spus da, procesul de apropiere ar fi început și, în cele din urmă, s-ar fi putut întâmpla dacă am fi văzut o dorință sinceră din partea partenerilor noștri. Dar nu s-a întâmplat. (...)

Promisiunea a fost că NATO nu se va extinde spre est, dar s-a întâmplat de cinci ori, au fost cinci valuri de expansiune. Am tolerat toate acestea, am încercat să-i convingem, le spuneam: vă rugăm să nu o faceți", a spus Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE