Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Virgin Galactic a lansat primul zbor spațial comercial. O echipă de cercetători italieni a ajuns în spațiu

Virgin Galactic, compania fondată de antreprenorul britanic Richard Branson în 2004, efectuează primul său zbor comercial suborbital.

Doi ofițeri ai forțelor aeriene italiene și un inginer aerospațial de la Consiliul Național de Cercetare din Italia sunt programați să se alăture joi unui instructor al Virgin Galactic și celor doi piloți ai aeronavei, într-o călătorie suborbitală care îi va duce la aproximativ 80 km deasupra deșertului New Mexico.

30/06/2023 , 09:39

Trei cercetători italieni au ajuns în spațiu pe 29 iunie

Echipa de cercetători italieni a ajuns deja în spațiu pe 29 iunie, la bordul unui avion propulsat de rachete Virgin Galactic.

Compania Virgin Galactic a transmis în direct zborul pe site-ul său, arătând momentul în care nava a fost eliberată de pe avionul de transport și racheta a fost pornită. Întreaga călătorie a durat aproximativ 90 de minute, iar avionul spațial a depășit altitudinea de 85 de kilometri.

Zborul a fost lansat de la Spaceport America, din deșertul New Mexico. La bord au fost doi ofițeri ai Forțelor Aeriene italiene și un inginer de la Consiliul Național de Cercetare din Italia.

Aceștia au făcut unele experimente în ceea ce privește microgravitația în timpul celor câteva minute de imponderabilitate. Unul dintre ei a purtat un costum special, care măsoară datele biometrice și reacțiile fiziologice, iar altul a efectuat teste folosind anumiți senzori care monitorizează ritmul cardiac, funcția creierului și alte valori, în timp ce corpul se află în microgravitație.

Al treilea cercetător a studiat modul în care anumite lichide și solide se amestecă în acea gravitație foarte slabă.

La bord au fost, în total, șase persoane: cei trei cercetători, doi piloți și un inginer al Virgin Galactic, care a supervizat pregătirea pasagerilor.

Costurile unui asemenea zbor, când va fi efectuat regulat, vor varia între 200.000 și 250.000 de dolari.

Zborul, denumit Galactic 01, va dura 90 de minute. Doi ani au trecut de la primul zbor spațial de testare cu echipaj complet al rachetei VSS Unity.

Pasagerii din cabina aeronavei vor experimenta câteva minute de imponderabilitate și vor putea să vadă curbura planetei în timpul călătoriei.

Virgin Galactic a anunțat și următorul zbor spațial comercial, pentru luna august. Apoi, frecvența va fi una lunară.

O competiție pentru turismul spațial

Compania lui Branson concurează în sectorul turismului spațial "suborbital" cu compania miliardarului american Jeff Bezos, Blue Origin, care a trimis deja 32 de persoane în spațiu.

Lansarea programată pentru joi are loc la scurt timp după ce Virgin Orbit a lui Branson a anunțat că își încetează operațiunile în urma eșecului unei misiuni în Marea Britanie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE