Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Virgin Galactic reia zborurile în spațiu. Compania miliardarului Richard Branson organizează prima călătorie la sfârșitul lunii mai

Virgin Galactic, compania de turism spațial fondată de miliardarul Richard Branson, a anunțat luni că reia zborurile suborbitale. Prima astfel de misiune va avea loc la sfârșitul lunii mai, când la bord vor fi patru angajați ai companiei. Mai apoi, zborurile comerciale vor fi reluate la sfârșitul lunii iunie, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Misiunea Unity 25 va avea loc la sfârşitul lunii mai, au precizat reprezentanții companiei fondate de miliardarul Richard Branson. Magnatul britanic s-a îmbarcat în ultimul zbor spaţial al companiei, efectuat în urmă cu aproape doi ani, în iulie 2021.

De atunci, compania a realizat modificări asupra avioanelor sale portante şi vehiculelor spaţiale. Experții susțin că, prin acest modificări, au adus îmbunătățiri performanţelor motoarelor, iar astfel vor avea capacitatea de a efectua lansări mai frecvente.

Unity 25 va reprezenta ”ultima evaluare a sistemului spaţial complet şi a experienţei echipajului înainte de reluarea zborurilor comerciale la sfârşitul lui iunie", a anunţat Virgin Galactic.

Misiunea urmează să fie cel de-al cincilea zbor în spaţiu (conform definiţiei americane, dincolo de altitudinea de 80 de kilometri) al companiei Virgin Galactic.

Cine va face parte din echipaj în zborul suborbitale al Virgil Galactic

Potrivit sursei citate, călătoria propusă de Virgin Galactic nu oferă decât câteva minute de imponderabilitate: un avion uriaş decolează de pe o pistă convenţională, transportând în spaţiu un modul lansator care seamănă cu un jet privat de dimensiuni mai mari. Acesta din urmă îşi activează propulsia după ce se desprinde de avionul portant şi urcă până depăşeşte altitudinea de 80 de kilometri, după care revine la sol planând şi aterizează pe aceeaşi pistă.

Aceste zboruri au loc de la baza Spaceport America, din deşertul din New Mexico.

Echipajul misiunii Unity 25 va fi format din două femei şi doi bărbaţi: Beth Moses, (care a participat deja la două zboruri spaţiale), Jamila Gilbert, Chris Huie şi Luke Mays (care şi-a petrecut mai mulţi ani formând astronauţi pentru NASA). De asemenea, doi piloţi se află la manşa avionului portant şi alţi doi piloţi la manşa avionului suborbital.

Cât costă un zbor spațial oferit de compania lui Richard Branson

Primul zbor comercial, denumit Galactic 01, a avut loc cu pasageri din cadrul Forţelor Aeriene Italiene.

Programul spaţial al Virgin Galactic a fost afectat de ani de întârzieri, în special din cauza unui accident produs în 2014 care s-a soldat cu moartea unui pilot.

Compania a vândut deja aproximativ 800 de bilete pentru spaţiu: 600 între anii 2005 şi 2014, pentru un preţ cuprins între 200.000 şi 250.000 de dolari, şi alte 200 în perioada ce a urmat, pentru 450.000 de dolari fiecare.

Virgin Galactic este în concurenţă cu compania miliardarului american Jeff Bezos, Blue Origin, care oferă de asemenea scurte zboruri suborbitale şi care a trimis deja 32 de persoane în spaţiu. Dar de la un accident produs în septembrie 2022 în timpul unui zbor fără pilot, lansările operate de Blue Origin au fost oprite. Compania anunţat în martie că va relua zborurile spaţiale "în curând".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE