Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Violența împotriva politicienilor ia amploare în campanie. Premierul slovac a fost împușcat, cel polonez e amenințat, iar în Germania au loc incidente

Violența politică este în creștere înaintea alegerilor europene, au avertizat parlamentarii germani care au dezbătut fenomenul în contextul tentativei de asasinare a premierului Robert Fico. Mai multe incidente au avut loc în Germania în campania electorală. Au fost vizați atât politicieni, cât și voluntari ai partidelor. Și premierul polonez Donald Tusk a spus că a primit amenințări, după atacul asupra omologului său slovac.

Violența politică ia amploare în Europa în campania electorală

Parlamentarii din Germania au discutat despre creșterea alarmantă a violenței împotriva politicienilor, în contextul tentativei de asasinat împotriva premierului slovac, Robert Fico, în pragul alegerilor europene.

Politicienii au condamnat atacul și au atras atenția asupra fenomenului care îi vizează direct. Ministrul federal al Familiei, Vârstnicilor, Femeilor și Tineretului din Germania a arătat cu degetul spre politicienii de extremă-dreapta care incită la ură și a spus că, din cauza formațiunii Alternativa pentru Germania, violența a devenit parte a dezbaterii politice.

Lisa Paus, ministrul Familiei: „Violența nu trebuie să își aibă locul în politica europeană. Violența, indiferent de spectrul politic, nu trebuie să își aibă locul nici în politica din Germania. Înainte de faptă, a fost cuvântul. Și aș vrea să vă amintesc frazele șocante rostite de Alexander Gauland (liderul AFD n.r.): Îi vom vâna, o vom vâna pe dna Merkel sau pe oricine. Și ne vom lua țara și poporul înapoi. Acesta este Alexander Gauland. Doamnelor și domnilor, pentru mine aceasta este violență verbală. Și ea are consecințe”.

Parlamentarii formațiunii extremiste AFD au respins acuzațiile.

Tino Chrupalla, copreședinte AFD: „Atacurile asupra membrilor și simpatizanților tuturor partidelor au luat proporții teribile. Le condamnăm în întregime. Atacurile trebuie anchetate, iar atacatorii trebuie să fie pedepsiți fără restricții. Mă refer concret la toate partidele din această Cameră (a Parlamentului n.r.) și din afara ei. Nu trebuie să facem niciun fel de dierență. Cu toate acestea, mulți vor să-și ușureze (campania n.r.) și mizează pe cartea extremismului, așa cum am auzit-o pe doamna ministru. Dar cetățenii știu deja asta. De vină sunt AFD sau Vladimir Putin”.

Și premierul Poloniei, Donald Tusk, a reclamat că a primit mai multe amenințări după atacul asupra lui Robert Fico.

„Au fost multe din acestea ieri”, a scris Tusk într-o postare pe platforma X  pe care a ilustrat-o cu o captură de ecran a unui comentariu pe care l-a primit pe rețeaua socială. „Astăzi, slovacii ne-au dat un exemplu despre ce ar trebui făcut cu Donald Tusk” spunea comentariul. Autorul mesajului îi reproșa premierului că nu face investiţii într-un mare aeroport din centrul Poloniei. Măsurile de protecţie a şefului executivului polonez vor fi sporite, scrie presa de la Varșovia.

Săptămâna trecută, fosta primăriță a Berlinului a fost lovită în cap de un bărbat, într-o bibliotecă publică. Un alt candidat al partidului de guvernământ a fost bătut în orașul Dresda, în timp ce își făcea campanie pentru alegerile europene. Poliția a reținut patru suspecți, care ar fi atacat și un colaborator al Partidului Verzilor. Autoritățile au precizat că cel puțin unul dintre ei are legături cu grupări de extrema dreaptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE