UPDATE Intervenții de urgență, în nordul țării: Sinistrații sunt preluați de elicopterele SMURD

Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii în mai multe județe din România. O persoană a murit în zona Broșteni din județul Suceava. Este vorba despre un bărbat care a fost găsit decedat în pârâul Neagra, potrivit Agerpres. Ploile torențiale și viiturile au provocat pagube însemnate.

28/07/2025 , 13:03

Sinistrații, preluați de elicopterele SMURD. Localnicii sună cu disperare la 112

Elicoptere, drone și sute de salvatori intervin în județele Suceava și Neamț, unde furtunile au făcut dezastru.

În Broșteni, județul Suceava, viitura a mutat mașinile din loc și a desprins o casă de pe pământ. Localnicii s-au urcat pe acoperișuri pentru a se salva din calea apelor. Multe locuințe sunt și acum în mijlocul viiturii. Elicoptere SMURD ale Inspectoralului General de Aviație a Ministerului Afacerilor Interne au fost trimise în zonă. Trei elicoptere de la București, Brașov și Târgu Mureș intervin deja la fața locului, iar un al patrulea de la București va fi trimis în zonele afectate.

Autoritățile locale au vorbit la Euronews despre cât de gravă este situația.

Alexandru Hurjui, primar Broșteni, județul Suceava: „Situația e nefericită. De ceea ce ne-am temut, nu am scăpat. Avem o victimă, un domn un pic mai în vârstă. Sunt afectate cel puțin șapte localități aparținătoare, drumurile comunale, sătești și județene sunt distruse, poduri luate, case distruse, luate cu totul de ape, stricăciuni de ordinul sutelor de milioane de euro. (...) Mai sunt încă oameni izolați, oameni care au nevoie de dializă, ne-am organizat cu pachete cu alimente.”

Potrivit unui comunicat STS, centrele județene de preluare a apelurilor de urgență 112 din Neamț și Suceava au înregistrat „o creștere a solicitărilor din partea cetățenilor”.

„Astfel, operatorii 112 ai STS au preluat și procesat, în doar 24 de ore, aproape 1.000 de apeluri în județul Suceava și peste 600 în județul Neamț, fiind alertate în cel mai scurt timp dispeceratele județene ISU-SMURD. Serviciul de Telecomunicații Speciale adaptează permanent, în funcție de situație, măsurile tehnice și operaționale, pentru a asigura transferul cu rapiditate a fiecărui caz către agențiile responsabile – Ambulanță, ISU-SMURD, Poliție, Jandarmerie și Salvamont.”

28/07/2025 , 10:13

Elicoptere SMURD trimise în județul Suceava

Luni dimineața, două elicoptere SMURD aparținând Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne au fost trimise pentru limitarea efectelor produse de viituri în comunitățile afectate din județul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Puțin după ora 10:00, primul elicopter SMURD a ajuns în județ, iar prefectul de Suceava a anunțat la Euronews că va mai ajunge acolo încă unul, al treilea.

Traian Andronachi, prefectul județului Suceava: „Având în vedere fenomenele meteorologice care se anunță, respectiv noul cod portocaliu care intră în vigoare începând cu ora 16, prin intermediul ISU și prin sprin sprijinul personal al domnului Arafat, am obținut suplimentarea cu încă un elicopter care urmează să ajungă în jurul orei 12 în zona cea mai afectată, vorbim despre zona Neagra-Broșteni, pentru evacuarea persoanelor, întrucât sunt zone unde nu se poate ajunge terestru. Cele mai grave probleme pe care le-am întâmpinat în cursul nopții până aproximativ o oră au fost generate de faptul că ambele rețele de telefonie mobilă din zonele grav afecte nu au funcționat. (...)”

Sursa imagini: UAT Broșteni

Județele Suceava, Botoșani și Neamț sunt sub avertizare cod portocaliu până luni, ora 22:00. Vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină, transmit meteorologii.

Intervenții de urgență, în nordul țării: un om a murit în Suceava, iar sute de locuitori au fost evacuați din cauza viiturilor

O persoană a murit în urma fenomenelor meteo periculoase înregistrate în cursul zilei de duminică și al nopții de duminică spre luni, pe raza localității Broșteni, au anunțat, luni, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.

14 localități din județele Alba, Arad, Botoșani, Hunedoara, Suceava și Vâlcea sunt afectate. În Broșteni, județul Suceava, două pârâuri au ieșit din matcă. Pompierii au intervenit de urgență și au salvat două persoane aflate în pericol.

Echipajele ISU au fost solicitate să evacueze apa din locuințe, curți și subsoluri, să degajeze arbori și stâlpi căzuți și să înlăture elemente de construcție dislocate. În județul Suceava, pompierii au primit aproximativ 200 de apeluri de urgență. Pe drumul național din zona Broșteni traficul rutier a fost blocat din cauza aluviunilor și a apei scurse de pe versanți. Echipele de intervenție au lucrat pentru curățarea drumului și reluarea circulației.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mobilizează resurse suplimentare din alte șase județe (Cluj, Iași, Mureș, Maramureș, Sălaj și Vrancea) pentru a sprijini eforturile colegilor lor din județul Suceava în gestionarea situației de urgență generate de viitură, a precizat IGSU.

Imagini din Broșteni, județul Suceava.

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursa foto: ISU Suceava

Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava: „Începând de duminică după-amiază, de la ora 15:00, și până în dimineața de luni, în dispeceratul comun ISU-SAJ Suceava au fost recepționate 259 de apeluri de la populație pe numărul unic de urgență 112. Printre consecințe, pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase au fost avariate sau distruse două poduri rutiere în localitățile Frasin și Doroteia. De asemenea, DN 177A s-a surpat între localitățile Ostra și Stulpican, devenind impracticabil, iar porțiuni din DN 17B au fost acoperite de aluviuni sau arbori căzuți.

În ceea ce privește intervențiile de salvare, în zona Broșteni au fost evacuate și salvate 33 de persoane, iar din zona Ostra au fost evacuate și duse în zone de siguranță alte opt persoane, printre care și doi copii. La intervențiile din județul Suceava au participat, în total, peste 120 de cadre militare cu 45 de mijloace tehnice din cadrul ISU Suceava, cărora li s-au alăturat opt cadre militare și nouă mijloace tehnice de la ISU Neamț și ISU Bistrița-Năsăud. Pe timpul nopții, misiunea principală a fost cea de salvare și evacuare a persoanelor, precum și de minimizare a pagubelor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE