Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viitorul fără mașini: Cel mai lung tunel pentru biciclete din Europa își propune să reducă problema traficului într-un oraș norvegian

Orașul norvegian Bergen se pregătește să deschidă cel mai lung tunel din lume construit special pentru pietoni și biciclete. La 15 aprilie 2023, tunelul de 2,9 km va fi deschis publicului cu evenimente de alergare și ciclism. Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a trece cu bicicleta și de 30 până la 45 de minute pentru a merge pe jos, potrivit Euronews Green.

Bicicleta în locul mașinii

Tunelul străbate muntele Løvstakken din sud-vestul orașului norvegian și face legătura între zonele rezidențiale Fyllingsdalen și Mindemyren. Bicicliștii pot continua până în centrul orașului Bergen folosind rutele existente.

Atât tunelul Fyllingsdal, cât și restul traseului pentru bicicliști către centrul orașului Bergen sunt finanțate prin intermediul Miljøløftet (Promisiunea de mediu), finanțată de stat de către municipalitate.

Scopul acesteia este de a face mai ușor pentru mai mulți oameni să aleagă bicicleta și mersul pe jos în locul mașinii. Acest lucru ar putea contribui nu numai la reducerea traficului în oraș, ci și la reducerea emisiilor de căldură și a poluării nesănătoase a planetei.

Distanța totală a traseului - de la Fyllingsdalen până la Festplassen în centrul orașului - este de 7,8 kilometri, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de minute cu bicicleta. În prezent, deplasarea cu bicicleta între aceste zone durează aproximativ 40 de minute.

Va fi tunelul cu adevărat cel mai lung din lume?

Tunelul pentru biciclete din Bergen a fost prezentat ca fiind cel mai lung din lume, dar acest lucru este însoțit de câteva avertismente. Tunelul Snoqualmie de lângă Seattle, SUA, are o lungime de 3,6 km. Cu toate acestea, el ocupă un tunel de cale ferată abandonat, așa că nu a fost construit în acest scop.

Prin urmare, tunelul pentru biciclete Fyllingsdal este al doilea cel mai lung tunel din lume și cel mai lung tunel construit în acest scop.

Paralel cu noua linie de metrou ușor, inaugurată în noiembrie, tunelul servește și drept cale de evacuare pentru pasagerii trenurilor. Sprijinit de investițiile guvernamentale, în proiectarea sa au fost incluse benzi dedicate pietonilor și bicicliștilor - cu o lățime de 2,5 și, respectiv, 3,5 metri -.

La ce ore va fi deschis tunelul Fyllingsdal?

Tunelul va fi deschis zilnic între orele 5:30 și 23:30. Acesta este prevăzut cu locuri de odihnă bine iluminate și camere de supraveghere. Iluminatul dinamic colorat va crea un val de lumină atunci când un biciclist sau un pieton intră în tunel la fiecare capăt, alertându-i pe bicicliști cu privire la traficul care se apropie. La fiecare 250 de metri sunt disponibile telefoane de urgență.

Acesta va fi menținut la o temperatură constantă de 7 grade Celsius, ceea ce îl va face un traseu de antrenament atractiv pentru alergători în zilele mai reci.

Ceremonia de deschidere de sâmbătă, 15 aprilie, va fi marcată printr-o cursă în tunel, urmată duminică de o paradă a bicicliștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE