Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viena a fost desemnată cel mai locuibil oraș din lume și în 2023. Care este top 10

Ați vizitat vreodată un oraș și ați plecat de acolo cu un sentiment atât de plăcut încât ați început imediat să verificați anunțurile de proprietăți și anunțurile de locuri de muncă odată ce v-ați întors acasă?

Oamenii care au vizitat oricare dintre primele zece orașe din topul anual al Indexului Global de Locuire al Economist poate spune același lucru.

Listele din 2023 oferă o perspectivă asupra locurilor în care este preferabil să trăiești în acest an și includ orașe de pe toate continentele. În ultimii ani, au existat intrări recurente pentru anumite orașe în top 10, ceea ce te face să te întrebi dacă acestea au descifrat secretul unui trai mai bun.

Cum sunt alese cele mai bune orașe?

Desigur, atunci când se compilează Indicele global de locuibilitate, nu doar vibrațiile bune sunt cele care diferențiază orașele pentru echipa de informații a publicației Economist.

Punctajul general - din 100 - este determinat prin examinarea unei multitudini de factori, inclusiv a calității asistenței medicale, a educației, a scenei culturale, a infrastructurii și așa mai departe.

Multe orașe din cele 173 studiate în cadrul raportului au înregistrat o creștere a scorurilor după ce ultimele restricții COVID-19 au fost atenuate și viața a recăpătat o oarecare normalitate de dinainte de pandemie.

De fapt, scorul mediu al indicelui pentru toate orașele (cu excepția Kievului) studiate a ajuns acum la 76,2 din 100, în creștere de la 73,2 în urmă cu un an, cel mai mare scor din ultimii 15 ani pentru lista inițială de 140 de orașe comparate, potrivit Euronews Next.

În plus, opt dintre cele 10 cele mai mari ascensiuni în clasament au fost din regiunea Asia-Pacific; cel mai notabil punct, Wellington din Noua Zeelandă, a făcut un salt de 35 de poziții, ajungând pe locul 23.

Ce orașe au intrat în top 10?

10. Auckland, New Zealand

10. Osaka, Japan

9. Toronto, Canada

Locul 8 nu a fost ocupat de nimeni

7. Geneva, Elveția

7. Calgary, Canada

6. Zurich, Elveția

5. Vancouver, Canada

4. Sydney, Australia

3. Melbourne, Australia

2. Copenhaga, Danemarca

1. Viena, Austria

Nici o schimbare în top - Viena își păstrează coroana pentru cel mai bun oraș din lume pentru încă un an. Capitala austriacă a dominat clasamentul în ultimele 10 sondaje, ocupând primul loc în opt dintre ele. A fost detronată de pe acest loc doar de pandemia COVID-19, când multe dintre muzeele și restaurantele sale și-au închis porțile.

În raport se menționează că Viena continuă să ofere "o combinație de neegalat de stabilitate, o infrastructură bună, o educație puternică și servicii de sănătate, precum și multă cultură și divertisment". Singurul cusur, potrivit raportului, este lipsa evenimentelor sportive majore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE