Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Acord de cooperare militară între România și Portugalia. Proiectul va viza și instruirea de personal militar

România semnează astăzi, cu Portugalia, un acord de cooperare în domniul apărării. În urmă cu puțin timp, şeful Executivului de la Lisabona, Antonio Costa, a fost primit la Palatul Victoria, de omologul său român.

Costa şi Ciucă au programată o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii în plenul celor două delegaţii.

Ulterior, ei vor participa la semnarea unui acord între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul Apărării, după care vor susţine o conferinţă de presă.

Mai târziu, premierul portughez se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis și cu președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. După-amiază, Antonio Costa va merge în județul Olt, la Caracal, unde, alături de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, va vizita Batalionul 1 Instrucţie „Olt”.

Ce conține proiectul de cooperare militară

Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului se regăsește un memorandum privind negocierea şi semnarea Acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării.

Printre principalele domenii de cooperare în domeniul apărării vor fi incluse și operațiuni de instrure a personalului militar.

„Principalele domenii de cooperare în domeniul apărării, potrivit noului Acord, vor fi: managementul şi planificarea apărării; participarea la exerciţii militare bilaterale şi multinaţionale; apărare cibernetică şi contracararea războiului de tip hibrid; instruirea şi educaţia personalului civil şi militar; managementul crizelor, operaţii de menţinere a păcii şi umanitare; logistică; schimb de informaţii în domeniul apărării; industrii şi tehnologii de apărare şi echipament militar; cercetare şi dezvoltare; geografie militară, geodezie, topografie, informaţii geospaţiale şi meteorologie; legislaţie militară; controlul armamentelor şi dezarmare; probleme de mediu; problematică de gen şi rolul femeilor în Forţele Armate; medicină militară; istorie militară şi publicaţii; activităţi culturale, sportive şi sociale.”, se arată în memorandum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE