Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul carburanților a scăzut din nou. Românii spun că nu simt aceste ieftiniri

Prețul carburanților a scăzut din nou. Liderul pieței, Omv Petrom, a luat noaptea trecută decizia de a reduce benzina și motorina cu 14 bani. Este a șasea ieftinire consecutivă din ultimele săptămâni.

Și barilul de petrol a coborât pe piețele internaționale. Chiar dacă vor fi costuri mai mici pentru transportul mărfurilor, specialiștii spun că nu vom vedea scăderi semnificative ale prețurilor.

Șase zile consecutive de ieftiniri

Săptămâna a debutat cu vești bune pentru șoferi. Prețul benzinei standard a ajuns la 6,5 lei pe litru, cel mai mic preț din ultimele luni. Costul motorinei standard a scăzut și el. A ajuns la 6,65 lei. Ultima dată această valoare a fost înregistrată în luna februarie a anului trecut.

Specialiștii pun această reducere a prețurilor pe seama cererii tot mai scăzute de motorină la nivel global.

Scăderile nu se simt la buzunar

Adrian Negrescu, consultant financiar: "Din păcate industria începe să-și tempereze ritmul de creștere. Se înregistrează multe domenii în care cererea de carburanți este mai mică decât anul trecut. Și asta arată că economia încetinește. Este un semnal care va duce, din păcate, la o creștere a prețurilor carburanților, în mod paradoxal, în a doua parte a anului. Mai cu seamă că OPEC, organizația producătorilor de petrol va reduce producția. O producție mai mică înseamnă prețuri mai mari."

Adică nu va fi suficient timp să vedem scăderi de prațuri la raft, chiar dacă avem carburanți mai ieftini.

Adrian Negrescu, consultant financiar: "Să nu ne așteptăm ca prețurile să scadă în următoarea lună. Să nu ne îmbătăm cu apă rece în ceea ce privește prețurile de la pompă. Pentru că această fotografie a prețurilor de lapompă este este doar un element de conjuntură."

Românii spun că nu simt aceste ieftiniri și nici nu cred că vor influența prețurile produselor de bază.

"Oricum este un preț mare pentru veniturile din România. Adică e cam 80% din prețul care se plătește în Germania, la un salariu de 20%, să zic", spune un bărbat.

"Nu cred că s-a ieftinit atât de mult cât ar trebui, care ar fi valoarea corectă a prețului vis a vis de prețul barilului", spune un șofer.

Și cotația barilului de petrol Brent, de referință pentru piața europeană, a scăzut până la 82 de dolari. Scăderile de preț vin pe fondul unor stocuri mari făcute de statele UE în contextul embargoului impus petrolului din Rusia, dar și temerilor legate de o posibilă recesiune. Prețurile de la pompă sunt influențate de cotațiile petrolului, de cursul leu-dolar și de necesarul de țiței importat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE