Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanța micilor cercetători. Zeci de elevi pasionați de cercetare iau parte la Școala de vară de la Institutul Măgurele

Zeci de elevi care visează să devină cercetători își petrec vacanța la Școala de vară de la Institutul Măgurele. Este o ocazie unică pentru a vedea ce presupune meseria care pregătește, practic, viitorul.

Copiii participă la experimente făcute cu cel mai puternic laser din lume, la cercetări de fizică nucleară, de fizica pământului și nu numai.

Cu ajutorul unei drone, un grup de cercetători de la Măgurele, împreună cu elevii de la școala de vară, scanează un monument istoric. Împreună, senzorii amplasați în jurul ruinei Mănăstirii Chiajna și imaginile suprinse de dronă vor ajuta la crearea unei machete 3D detaliate care poate servi arheologilor sau restauratorilor pe viitor.

Andrei Iosifescu, elev al Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele: „Am realizat o fotogrametrie a Mănăstirii Chiajna, pe care o vedeți în fundal, am făcut mai multe poze cu un aparat foto și după aceea le-am combinat în software”

Ar fi ceva ce ai vrea să faci în viitor, poate? Ca cercetător?

„Nu știu sigur, eu am în plan să devin programator... Nu știu sigur dacă voi face așa ceva, dar mi-ar plăcea”.

Daria Popescu, elevă a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele: „Materia de la școală nu implică și această parte practică, am vrut să suplimentez noțiunile teoretice învățate la școală cu partea practică pe care o oferă această școală de vară. Îmi place foarte mult partea de cercetare, de practică, lucrul pe teren cum este astăzi, este prima experiență de acest tip de până acum”.

Laurențiu Angheluță, cercetător la Măgurele: „Noi mentorăm un grup de elevi pe câteva tehnici pretabile acestui studiu de caz, mai exact Mănăstirea Chiajna. Este o metodă de studiu a solului, a investigării conținutului zonei subterane. Fotogrametria, o metodă de digitizare 3D, foarte performantă, a suprafețelor. Odată avută documentația 3D se poate merge mult mai departe pe partea de promovare, inclusiv de turism istoric prin realizarea de animații sau acces online la vizualizarea modelului 3D de la distanță”.

Elevii pot aplica în mai-iunie la școala de vară de la Măgurele în baza unui formular și au nevoie și de recomandarea unui profesor. Mai departe sunt repartizați în funcție de interesul fiecăruia.

Eduard Năstase, cercetător la Institutul pentru Fizica Pământului: „Este o oportunitate pe care un consorțiu de institute de pe platforma Măgurele împreună cu Universitatea București oferă oportunitatea elevilor de liceu, timp de două săptămâni, alături de mentori din cadrul institutelor de cercetare să ia parte la anumite experimente din diverse domenii”.

Din ce domenii?

„Din fizica laserilor, din fizica pământului, din fizică nucleară, din fizică atomică, de biologie, chimie, jurnalism”. 

Școala de vară de la Măgurele este la a șasea ediție. Cei mai mulți elevi care participă ajung studenți la facultăți de științe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE