Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanță în vreme de război. Mulți români aleg pârtiile de la Bukovel, unul dintre cele mai populare domenii schiabile din Ucraina

Vacanță în Ucraina, la ski. Deși se petrece în sunet de alarmă aeriană, mulți turiști români aleg în continuare pârtiile de la Bukovel, unul dintre cele mai populare domenii schiabile din Ucraina. Trei ore și jumătate distanță de Rădăuți.

Agențiile de turism nu îndeamnă oamenii să aleagă această destinație, dar sunt mulți care merg pe propria răspundere.

Românii merg pe pârtie la Bukovel, un domeniu schiabil popular din Ucraina

Liviu Boca este familiar cu situația din Bukovel, fiind pentru a doua oară în acest sezon la ski.

Liviu Boca: „Un skipass ajunge undeva la 200 lei plus-minus, dar îți oferă 70 de km de pârtie. Pârtii, foarte bune, condiții bune, nu sunt pietre pe pârtie, prețul este, cred, mai bun decât în România sau ca în România, dar oferă mult mai mult spațiu de schiat”.

Totuși, se schiază pe sunet de alarmă, nu de muzică, iar turiștii au parte de momente tensionate.

 Liviu Boca: „În acest moment a început alarma, chiar când să ajung sus! Mamă, ce fior m-a trecut!”.

Toți cei care ajung în aceasta perioadă la Bukovel trebuie să își ia mai multe măsuri de siguranță. Lorina și-a înregistrat prezența în stațiune la Ambasada din Ucraina și și-a insatalat aplicația SOS pe telefon.

Lorina Culic: „Nu a fost o decizie ușoară, a fost o decizie calculată, bazată pe foarte multă informare. Chiar dacă alertele au fost primite aproape zilnic, pentru că, într-adevăr, telefonul suna, în practică, pe teren, nu s-a văzut nicio situație de nesiguranță și lumea își vedea de viața lor obișnuită. Ceea ce a fost chiar surprinzător, faptul că oamenii chiar dacă se află într-o zonă de conflict, își trăiesc viața, se bucură de sărbători și încearcă să ia părțile bune ale vieții așa cum e ea”.

Cei care intenționează o astfel de excursie își culeg informațiile și de pe pagina de Facebook dedicată turiștilor români care merg la Bukovel. Este o comunitate de peste 4000 de membri.

Lavinia Bănuț, turistă: „Prețurile sunt foarte accesibile, pârtiile sunt foarte faine”.

Tour operatorii din turism spun că în acest moment cooperarea cu partenerii din Ucraina este aproape imposibilă, așadar oricine alege să meargă în Ucraina o face pe propria răspundere.

Alin Gheletiuc, manager agenție de turism din Rădăuți: „Eu, ca tour operator, nu mi-aș lua riscul să trimit oameni acolo, nu știi… Lucrurile pot evolua de la o zi la alta. Pentru trei nopți de cazare, cu echipament închiriat, pensiune completă, prețul ajunge undeva la 1400 lei. Cu skipassuri, cu tot tot. Condițiile sunt foarte bune. De la Rădăuți, undeva trei ore jumate faci, depinde de formalitățile vamale”.

Celor care se aventurează într-o astfel de călătorie li se recomandă asigurarea de sănătate și cea de călătorie, dar nu și în cazul în care războiul escaladează.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE