Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Stradă surpată la Slănic. DSU: Nu există diferenţe privind tasarea terenului faţă de măsurătorile precedente

Pericolul nu a trecut în Slănic, unde o stradă din centrul orașului s-a surpat. Peste noapte, craterul s-a adâncit cu 20 de centimetri. Oamenii din zonă se tem că și clădirea grădiniței din apropiere ar putea fi afectată de tasarea pământului. Echipa Euronews a filmat în exclusivitate fisurile din grădiniță.

UPDATE. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, transmite cu privire la situaţia de urgenţă în localitatea Slănic, judeţul Prahova, că în urma măsurătorilor efectuate de către operatorul atestat s-a constatat că nu există diferenţe în ceea ce priveşte tasarea terenului faţă de măsurătorile precedente.

Monitorizarea şi măsurătorile vor continua, a informat DSU sâmbătă.

De asemenea, evenimentul este monitorizat cu atenţie la nivel central iar echipe operative ale IGSU, Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române sunt prezente la faţa locului pentru gestionarea optimă a situaţiei, beneficiind de sprijinul Instituţiei Prefectului - Judeţul Prahova şi al autorităţilor publice locale, precizează sursa citată.

Vineri DSU a anunţat că, în urma măsurătorilor efectuate de personalul specializat contractat de Primăria Slănic, terenul în zona afectată de surpare s-a tasat cu încă 20 de centimetri.

Zona surpată se întinde pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi şi adâncimea craterului este de circa doi metri.

Pereții unei grădinițe s-au surpat

La câteva sute de metri de craterul format, este această grădiniță, încadrată în clasa a 2-a de risc seismic. Pereții clădirii aveau deja fisuri care acum s-au mărit.

Măsurătorile au arătat că asfaltul a continuat să se lase peste noapte. Oamenii care stau la stradă nu au liniște. Pe zidul unei curți din apropiere au apărut noi fisuri. 

Specialiștii vor monta marcaje speciale inclusiv în clădirile din apropierea zonei care s-a surpat, astfel încât să poată să urmărească în zilele următoare dacă apar schimbări de nivel inclusiv în interiorul structurilor.

Orașul Slănic stă pe un zăcământ de sare. Locul unde s-a produs surparea se află la aproximativ 450 de metri în linie dreaptă de Salina Slănic Prahova.

”E un început ăsta, așa gândesc eu, ferească Dumnezeu. Atâta timp cât există mina asta a noastră, așa cred eu, jos aici e o groapă”, a menționat un localnic. 

Manole Șerbulea, expert tehnic: Poate să fie, de exemplu un accident geologic, poate să fie de exemplu acolo o pungă de noroi care să fi rămas în timp, să se fi acumulat. Până când nu se vor face niște foraje, nu putem să spunem cu nimic cu certitudine.” 

Când ar putea avea loc o expertiză a terenului 

O expertiză a terenului, în acest moment, este periculoasă. Ar putea dura zile, poate chiar săptămâni până când solul se va stabiliza. Abia atunci, utilajele grele vor putea intra să foreze zona.  

Marcel Ciolacu, premierul României: ”S-a făcut un drum peste o mină. Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine? Acolo s-au dat nişte autorizaţii când s-au făcut acele drumuri, sunt anumite istorii.” 

Craterul format are în jur de doi metri adâncime și se întinde pe o suprafață de 60 de metri pătrați. 42 de persoane care locuiau în apropiere au fost evacuate.

La finalul anului trecut, într-o altă zonă a orașului au mai apărut crăpături în sol, care au afectat câteva gospodării și case.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE