Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii, neprotejați în fața dezastrelor. UNSAR: 4 din 10 proprietari nu știu pentru ce îi protejează o poliță facultativă

Inundațiile produse de instalațiile de apă vechi sunt motivul pentru care companiile de asigurări au plătit cele mai mari sume pentru despăgubirea proprietarilor anul trecut. Doar 1 din 5 locuințe din România are o poliță obligatorie PAD, care protejează proprietarii de inundații din cauze naturale, cutremure sau alunecări de teren. Încă și mai puțini proprietari sunt asigurați pentru întreaga valoare a casei sau a apartamentului.

Doar 1,5 milioane de locuințe din cele 9 milioane de pe teritoriul României sunt protejate în fața oricărui tip de dezastru cu o poliță facultativă. Acest risc nu e acoperit de polița obligatorie, care de altfel e cumpărată de doar 20% dintre proprietarii români.

Inundațiile, cea mai tipică despăgubire

Cei mai mulți dintre aceștia nu știu însă că o poliță care costă câteva sute de euro pe an i-ar proteja pentru întreaga valoare a locuinței. Cei mai mulți dintre români își asigură locuința doar în urma unui incident. Doar 4 din 10 proprietari știu că stricăciunile instalațiilor interioare pot fi acoperite în baza unei polițe facultative de asigurare. Inundațiile au fost principala cauză pentru care companiile de asigurare au plătit despăgubiri anul trecut.

Marian este între proprietarii prevăzători, care își asigurase apartamentul. Atunci când s-a lovit de o problemă, a primit imediat despăgubirile.

"O inundație provenită de la vecinul de deasupra a fost acoperită și decontată foarte simplu prin transmiterea unor poze către societatea de asigurări, fără prea multă birocrație. Undeva la 1.500 de euro au fost însumate toate facturile de reparație, mână de lucru, materiale. Bani care au fost acoperiți de polița de asigurare și de care nimeni nu dispune de pe azi pe mâine ca să treacă peste un eveniment de genul," declară Marian pentru Euronews România.

De altfel, doar 1 din 10 românii ar fi pregătit financiar pentru a face față unor dezastre care i-ar afecta locuința, transmite Uniunea Națională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Asigurarea facultativă pentru locuinţă oferă un nivel suplimentar de protecţie faţă de cea obligatorie PAD, acoperind, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, precum şi alte situaţii neprevăzute.

Prețurile, în funcție de zonă

Marius Constantinescu, broker de asigurări: "Pe polița de locuință îmi pot asigura soț, soție, copil pentru orice prejudiciu neintenționat pe care îl pot produce. Asta înseamnă, copilul dă cu mingea, sparge geamul unei mașini, dărâmă produse de valoare mare într-un supermarket, această poliță de răspundere civilă a familiei acoperă orice prejudiciu creat fără intenție."

Polițele facultative pornesc de la 1% din valoarea asigurată, însă în funcție de zona pot ajunge să coste 3% din valoarea asigurată. Spre exemplu, în sectorul 3 al Capitalei, pentru un apartament de 100.000 de euro, proprietarii plătesc cam 300 de euro anual.

"Îmi pot asigura și răspunderea civilă pentru vecini. Sunt plecat în vacanță, locuiesc la etajul 6, până la parter creez un prejudiciu major. Polița trebuie configurată astfel încât răspunderea civilă să acopere o inundație a tuturor apartamentelor," mai spune brokerul de asigurări Marius Constantinescu.

La nivel european, 62% dintre proprietarii de locuințe au măcar o poliță de asigurare obligatorie, potrivit PAID.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE