Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asigurarea obligatorie pentru locuințe, la mare căutare. Cererile aproape că s-au dublat după dezastrul din Turcia și Siria

Cererile pentru încheierea unei asigurări obligatorii pentru locuință au crescut în această perioadă cu până la 40 la sută, potrivit brokerilor. Teama de cutremur i-a pus pe români pe gânduri. Potrivit statisticilor, din cele aproximativ nouă milioane de locuințe, doar 20 la sută au asigurare obligatorie. Printre motivele celor care eludează legea se numără lipsa banilor, neîncrederea, dar și neglijența.

Din cele aproximativ nouă milioane de locuințe doar 20 la sută sunt asigurate

Cutremurele din Turcia și Siria, dar și cele care au afectat România în ultimele zile, ridică din nou problema asigurării obligatorii a locuințelor. În România, polița de asigurare costă 10 euro pentru locuințele din chirpici, vălătuci, paiantă și 20 de euro pentru cele din beton sau cărămidă. Din cele aproximativ nouă milioane de locuințe doar 20 la sută sunt asigurate.

Femeie: „Am avut făcut mai de multă vreme, dar am neglijat, pur și simplu, din neglijență, nu neapărat că ar costa, că nu e o sumă extraordinar de mare, pe care să nu o poți achita.”

Femeie: „Noi trebuie să facem asigurare. E datoria noastră, dar cred că ar fi și datoria statului să se implice cât de puțin să consolideze ceea ce se mai poate consolida.”

Femeie: „Există o teamă, dar eu, totuși, stau așa si mă gândesc că Dumnezeu are grijă de toate. Îmi fac asigurare, se dărâmă blocul, asigurarea nu o mai găsim și ce se întâmplă? Noi murim și nu mai luăm nimic.”

Andrei Postelnicu, broker asigurări: „Conform unui studiu realizat anul trecut, principalul motiv pentru care românii nu-și încheie asigurări de locuințe ar fi că aceștia nu au bani și faptul că nu au încredere.”

Principalul motiv pentru care românii fac o asigurare locuinței este incendiul, spun specialiștii, apoi pentru cutremur. Zilele acestea tot mai mulți oameni sunt interesați să se pună, financiar, la adăpost.

Andrei Postelnicu, broker asigurări: „În ultimele zile observăm o intensificare a cererilor de ofertă. Avem clienți care doresc, în primul rând, ofertă pentru asigurarea obligatorie a locuinței. Numărul de cereri a crescut cu 25-40 la sută față de perioada anterioară, având în vedere evenimentele întâmplate anterior.”

Potrivit statisticilor, anual, în România au loc între o mie și 1.200 de cutremure

Asigurarea obligatorie acoperă pagubele cauzate de inundații, cutremure, alunecări de teren și incendii, dacă acestea apar în urma cutremurelor. Potrivit statisticilor, anual, în România au loc între o mie și 1.200 de cutremure.

Andrei Postelnicu, broker asigurări: „Eu, personal, nu aș putea să stau liniștit cu gândul că în fiecare zi se petrec trei cutremure și să nu am o poliță, cel puțin obligatorie, a locuinței.”

Pentru o poliță de asigurare de 20 de euro se acordă o despăgubire de 20.000 de euro, iar pentru cea de 10 euro asiguratorii plătesc 10.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE