Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asigurarea obligatorie PAD. Aproape 80% dintre proprietarii din România nu vor fi despăgubiți în cazul unui cutremur

Companiile de asigurare au plătit în anul 2022 despăgubiri de 100 de milioane de lei proprietarilor cu polițe obligatorii PAD care ne protejează în cazul cutremurelor, a inundaților și a alunecărilor de teren. La amploarea evenimentelor de anul trecut, suma este foarte mică, atrag atenția brokerii de asigurări. Sistemul din România presupune că toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să se asigure împotriva dezastrelor.

Pentru că nimeni nu aplică și amenzile stabilite prin lege, România ocupă ultimul loc din Europa la asigurarea împotriva dezastrelor naturale. Doar 21% dintre locuințele din România au poliță de asigurare obligatorie, pentru cutremure, alunecări de teren și inundații. Asta înseamnă că aproximativ 8 din 10 dintre proprietarii români nu vor primi ajutor de la bugetul de stat în cazul unui dezastru natural, așa cum prevede legea.

Dintre județe Satu Mare, Brăila, Vaslui sunt cele mai expuse în cazul unor dezastre naturale pentru acolo cei mai puțini proprietari au decis să își asigure locuințele, deși e ilegal să nu dețină o poliță PAD.

”Mesajul de informare ar trebui să ajungă în zonele vulnerabile, fix la comunitățile vulnerabile. Cauza principală este lipsa de informare și, desigur, lipsa de coerciție.

De exemplu, dacă circul cu mașina fără RCA, mi se ia talonul și plătesc amendă. În cazul de față, în 13 ani nu a fost dată nicio amendă pentru lipsă PAD. Există un proiect legislativ care a ajuns în Senat, stabilește faptul că există ușurință în aplicare amenzilor în viitor”, a explicat Marius Constantinescu, broker de asigurări, în direct la Euronews România.

De ce românii nu încheie polița de asigurare PAD: ”Cei mai mulți merg pe premisa că mie nu mi se întâmplă”

Nici oamenii din Vrancea, un județ dintr-o zonă în care există o activitate seismică puternică, nu s-ar fi obișnuit să își încheie polița de asigurare obligatorie PAD.

”Până în acest moment, nu au fost înregistrate niște daune majore, cu niște despăgubiri istorice. Majoritatea oamenilor merge pe premisa că mie nu mi se întâmplă”, a precizat brokerul de asigurări.

Poliția PAD nu te poate asigura la întreaga valoare a locuinței

”Poliția PAD poate acoperi maximum 20.000 de euro. În varianta unei daune totale, un apartament din București, sectorul 3, valorează undeva la 100.000 de euro. Suma de 20.000 de euro este nesemnificativă.

Te poate ajuta cumva să îți reiei viața, însă nu te poate despăgubi la întreaga valoare.

Asigurările facultative asta fac. Asigură la întreaga valoare de piață a apartamentului sau valoare de nou”, a spus brokerul de asigurări.

Cât costă o asigurare facultativă pentru un apartament de 100.000 de euro din București

”Dacă discutăm despre asiguratorii de top, costul ar fi undeva la 100 de euro pe an dacă socotim că se poate plăti în patru rate, efortul financiar nu este unul atât de mare comparativ cu riscurile asigurate.

Cu o poliță facultativă, îți poți asigura inclusiv riscul de răspundere civilă pentru vecini. Locuiesc la etajul șase, plec în vacanță, pot inunda toată scara și creez un prejudiciu uriaș”, a afirmat Marius Constantinescu, la Euronews România.

”Prețul a crescut ca urmare a actualizării la inflație. Vreau să menționez că din 2008 și până acum nu s-a făcut nicio majorare asupra prețului. În schimb, dacă ne uităm pe inflația materialelor de construcții - primul lucru luat în calcul în cazul unei despăgubiri - aceasta este undeva la 55%.

Cumva asiguratorul PAID deja și ceilalți asiguratori de polițe facultative deja au suporta din fonduri proprii această inflație, nemărind tariful. Era de așteptat că se va mări”, a mai menționat brokerul.

Fără polița PAD, locuința nu poate fi înscrisă în cartea funciară

”În momentul în care noul proprietar va merge să-și înregistreze imobilul în cartea funciară, va constata că administrația fiscală, primăria îi va cere această poliță. Fără această poliță, nu își va putea înregistra imobilul în cartea funciară, iar această decizie, clar va influența viitoarele polițe de asigurare”, a mai spus Marius Constantinescu.

”Compania PAID este o companie privată unde acționari sunt companii de asigurări. PAID are cel mai performant sistem de reasigurare, în sensul că au o reasigurare pe un miliard de euro. E o poliță de reasigurare specifică acestui tipuri de dezastre și este una dintre cele mai mari polițe de reasigurare din Europa. PAID poate suporta un dezastru major în România”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE