Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană reglementează inteligența artificială. Cum funcționează și cum va afecta oamenii

Săptămâna trecută, oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unor norme de vârf la nivel mondial, menite să reglementeze utilizarea inteligenței artificiale (IA) în cadrul blocului celor 27 de națiuni. Actul privind inteligența artificială este cel mai recent set de reglementări menite să reglementeze tehnologia în Europa și care este destinat să aibă un impact global, potrivit Associated Press.

Iată o privire mai atentă asupra normelor privind inteligența artificială:

Ce este legea IA și cum funcționează?

Legea privind inteligența artificială adoptă o "abordare bazată pe riscuri" în ceea ce privește produsele sau serviciile care utilizează inteligența artificială și se concentrează pe reglementarea utilizărilor inteligenței artificiale, mai degrabă decât a tehnologiei. Legislația este concepută pentru a proteja democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, încurajând în același timp investițiile și inovarea.

Cu cât o aplicație de inteligență artificială este mai riscantă, cu atât normele sunt mai stricte. Cele care prezintă un risc limitat, cum ar fi sistemele de recomandare a conținutului sau filtrele de spam, ar trebui să respecte doar reguli ușoare, cum ar fi dezvăluirea faptului că sunt alimentate de IA.

Sistemele cu risc ridicat, cum ar fi dispozitivele medicale, se confruntă cu cerințe mai stricte, cum ar fi utilizarea de date de înaltă calitate și furnizarea de informații clare utilizatorilor.

Unele utilizări ale inteligenței artificiale sunt interzise deoarece ar putea prezenta un risc inacceptabil, cum ar fi sistemele de evaluare socială care reglementează comportamentul oamenilor, unele tipuri de poliție predictivă și sistemele de recunoaștere a emoțiilor în școli și la locul de muncă.

Poliția nu poate scana fețele persoanelor aflate în public cu ajutorul sistemelor de "identificare biometrică" la distanță bazate pe inteligență artificială, cu excepția infracțiunilor grave, cum ar fi răpirile sau terorismul.

Legea privind IA nu va intra în vigoare decât după doi ani de la aprobarea finală de către legislatorii europeni, așteptată printr-un vot cu ștampila de cauciuc la începutul anului 2024. Încălcările ar putea atrage amenzi de până la 35 de milioane de euro (38 de milioane de dolari) sau 7% din veniturile globale ale unei companii.

Cum afectează legea restul lumii?

Legea privind IA se va aplica celor aproape 450 de milioane de locuitori ai UE, dar experții spun că impactul său ar putea fi resimțit mult mai departe, datorită rolului de lider al Bruxelles-ului în elaborarea unor norme care să acționeze ca un standard global.

UE a mai jucat acest rol în trecut cu directive anterioare în domeniul tehnologiei, în special prin impunerea unei prize de încărcare comune care a obligat Apple să renunțe la cablul Lightning pe care îl producea în mod intern.

"Legea privind IA este prima reglementare cuprinzătoare, orizontală și obligatorie din lume în materie de IA, care nu numai că va schimba regulile jocului în Europa, dar va contribui probabil în mod semnificativ la impulsul global de reglementare a IA în toate jurisdicțiile", a declarat Anu Bradford, profesor la Columbia Law School, expert în legislația UE și în reglementarea digitală.

"Aceasta plasează UE într-o poziție unică pentru a deschide calea și a arăta lumii că IA poate fi guvernată și că dezvoltarea sa poate fi supusă unei supravegheri democratice", a spus ea.

Chiar și ceea ce nu face legea ar putea avea repercusiuni la nivel mondial, au declarat grupurile de apărare a drepturilor.

Prin faptul că nu a urmărit interzicerea completă a recunoașterii faciale în direct, Bruxelles-ul "a dat, de fapt, undă verde supravegherii digitale distopice în cele 27 de state membre ale UE, creând un precedent devastator la nivel global", a declarat Amnesty International.

Interzicerea parțială este "o ocazie extrem de ratată de a opri și preveni daune colosale aduse drepturilor omului, spațiului civil și statului de drept, care sunt deja amenințate prin UE".

De asemenea, Amnesty a denunțat eșecul legiuitorilor de a interzice exportul de tehnologii de inteligență artificială care pot dăuna drepturilor omului - inclusiv pentru a fi utilizate în scoringul social, lucru pe care China îl face pentru a recompensa supunerea față de stat prin supraveghere.

Ce fac alte țări cu privire la reglementarea IA?

Cele două mari puteri ale lumii în materie de IA, SUA și China, au început, de asemenea, să dea drumul la propriile reguli. Președintele SUA, Joe Biden, a semnat în octombrie un ordin executiv cuprinzător privind IA, care se așteaptă să fie întărit de legislație și de acorduri globale.

Acesta impune principalilor dezvoltatori de inteligență artificială să comunice guvernului rezultatele testelor de siguranță și alte informații. Agențiile vor crea standarde pentru a se asigura că instrumentele de inteligență artificială sunt sigure înainte de lansarea publică și vor emite orientări pentru a eticheta conținutul generat de inteligența artificială.

Ordinul lui Biden se bazează pe angajamentele voluntare asumate anterior de companiile de tehnologie, inclusiv Amazon, Google, Meta, Microsoft, de a se asigura că produsele lor sunt sigure înainte de a fi lansate.

Între timp, China a publicat "măsuri interimare" pentru gestionarea inteligenței artificiale generatoare, care se aplică textului, imaginilor, materialelor audio, video și altor conținuturi generate pentru persoanele din China.

Președintele Xi Jinping a propus, de asemenea, o Inițiativă de guvernanță globală a IA, solicitând un mediu deschis și echitabil pentru dezvoltarea IA.

Cum va afecta legea privind IA ChatGPT?

Ascensiunea spectaculoasă a ChatGPT de la OpenAI a arătat că tehnologia face progrese spectaculoase și a forțat factorii de decizie europeni să își actualizeze propunerea.

Legea privind IA include prevederi pentru chatbots și alte așa-numite sisteme de IA de uz general care pot îndeplini multe sarcini diferite, de la compunerea de poezii la crearea de videoclipuri și scrierea de coduri informatice.

Oficialii au adoptat o abordare pe două niveluri, majoritatea sistemelor cu scop general fiind supuse unor cerințe de transparență de bază, cum ar fi dezvăluirea detaliilor privind guvernanța datelor și, într-un semn de salut față de eforturile de sustenabilitate a UE în materie de mediu, a cantității de energie pe care au folosit-o pentru a antrena modelele pe baza unor cantități uriașe de lucrări scrise și imagini preluate de pe internet.

De asemenea, trebuie să respecte legislația UE privind drepturile de autor și să rezume conținutul pe care l-au folosit pentru instruire.

Reguli mai stricte sunt prevăzute pentru cele mai avansate sisteme de inteligență artificială cu cea mai mare putere de calcul, care prezintă "riscuri sistemice" pe care oficialii doresc să împiedice răspândirea acestora în serviciile pe care alți dezvoltatori de software le construiesc pe baza lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE