Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană își crește puterea militară "într-un ritm record", susține ministrul rus de Externe

Uniunea Europeană își crește puterea militară "într-un ritm record", a afirmat marți Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit euronews.com.

Acesta le-a spus reporterilor aflați la o conferință ONU că blocul a devenit din ce în ce mai agresiv în obiectivul său de a limita Rusia, afirmând că acum există "foarte puține diferențe" între UE și NATO.

El a făcut aluzie la o declarație de "parteneriat strategic" între alianța militară occidentală și Bruxelles, semnată în ianuarie.

Criticând invazia Rusiei în Ucraina ca fiind "cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii", textul a cerut o cooperare mai strânsă între UE și NATO, fără a spune însă că aceasta va asigura securitatea UE.

"NATO a căutat să destrame Rusia"

Lavrov a reluat plângerile președintelui rus Vladimir Putin cu privire la extinderea NATO, pe care Kremlinul a folosit-o pentru a justifica invadarea vecinului său occidental.

Rusiei i s-a promis în mai multe rânduri că noi state nu vor adera, dar "acestea au fost minciuni", a afirmat el.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: "Evaluările imparțiale pe care le-au făcut politologii noștri, precum și cei din străinătate, este că NATO a căutat să destrame Rusia, dar, în cele din urmă, nu a făcut decât să o facă mai puternică, să o aducă mai aproape."

Invazia Rusiei a provocat unde de șoc în Europa. Tocmai de aceea, Finlanda, țară neutră până acum, a intrat în NATO la începutul lunii aprilie. Și Suedia și-a depus candidatura și speră la aderarea în alianța condusă de SUA.

Putin a primit o lovitură politică majoră, deoarece războiul a stimulat creșterea NATO. Aderarea Finlandei dublează granița Rusiei cu NATO, cea mai mare alianță de securitate din lume.

Lavrov a fost întrebat dacă războiul din Ucraina a fost o eroare de calcul din partea Moscovei, în contextul în care Ucraina speră acum să se alăture și ea alianței militare.

NATO nu a avut niciodată intenția de a se opri.

-Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe

Suedia și Finlanda "participau din ce în ce mai mult la exercițiile militare ale NATO și la alte acțiuni menite să sincronizeze programele militare ale membrilor NATO și ale statelor neutre".

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că "Viitorul Ucrainei este în NATO", în timpul primei sale vizite în Kiev de la începerea războiului.

Kremlinul a spus că un obiectiv-cheie al invaziei sale a fost de a împiedica Ucraina să adere la NATO. Aderarea Kievului ar reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE