Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, acuzată de "cinism" când prezida reuniunea Consiliului de Securitate al ONU

Șeful delegației Uniunii Europene la ONU, Olof Skoog, a acuzat Rusia de cinism înaintea primei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de când Rusia a preluat președinția rotativă. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni la New York.

"Mă aflu aici împreună cu cei 27 de ambasadori ai Uniunii Europene și dorim să facem o declarație în legătură cu dezbaterea care va începe în Consiliul de Securitate în câteva minute. Prin organizarea acestei dezbateri, Rusia încearcă să se prezinte ca un apărător al Cartei ONU și al multilateralismului. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Este cinic. Știm cu toții că, în timp ce Rusia distruge, noi construim, în timp ce ei încalcă, noi protejăm Carta ONU, Adunarea Generală a ONU, CIJ și CPI. Oriunde te uiți, Rusia este în dispreț," a spus Olof Skoog.

Serghei Lavrov a criticat Occidentul

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost la fel de critic la adresa Moscovei.

"Invazia Rusiei în Ucraina, care încalcă Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional, provoacă suferințe și distrugeri masive în această țară și în populația sa și se adaugă la dislocarea economică globală declanșată de pandemia COVID-19", a declarat Guterres în cadrul reuniunii.

Însă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a participat la sesiune, a avut o altă opinie asupra situației. Acesta a criticat Occidentul şi a acuzat SUA şi pe aliaţii lor de a fi plasat lumea într-o situaţie chiar mai periculoasă decât în timpul Războiului Rece.

"Încă o dată, la fel ca în timpul Războiului Rece, ne-am apropiat de o linie periculoasă, și poate chiar mai periculoasă", a susținut Lavrov. "Situația este agravată de pierderea încrederii în multilateralism, atunci când agresiunea financiară și economică a Occidentului distruge beneficiile globalizării, când SUA și aliații săi abandonează diplomația și cer o confruntare pe <câmpul de luptă>. Toate acestea - în interiorul zidurilor ONU, create pentru a preveni ororile războiului."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE