Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană impune sancțiuni financiare Ungariei, pe fondul unor acuzații de corupție

Publicat de: Euronews

Uniunea Europeană este pe cale să impună sancțiuni financiare guvernului lui Viktor Orban, pe fondul unui presupus comportament fraudulos și al încălcării statului de drept. Deși nu este definitivată, această măsură ar putea costa Ungaria miliarde de euro din fondurile UE, ceea ce ar putea paraliza economia sa. O decizie este așteptată duminică, în cadrul unei „lecturi de colegiu” a Comisiei Europene, relatează Euronews.com.

Ungaria, „autocrație electorală”

Conflictul dintre Ungaria, unul dintre cei mai mari beneficiari neți ai blocului comunitar, și UE a crescut constant de când partidul Fidesz, condus de Orban, a ajuns la putere în 2010. Formațiunea politică naționalistă de dreapta este acuzată de degradarea instituțiilor democratice ale țării, de limitarea libertății presei și de încălcarea drepturilor minorităților, lucru pe care președintele ungar îl neagă.

Vineri, Parlamentul European a publicat un raport care califică Ungaria drept o „autocrație electorală”, pe care Orban l-a catalogat drept o „glumă”.

„Mi se pare amuzant. Este a treia sau a patra oară când au adoptat o rezoluție de condamnare a Ungariei în Parlamentul European. La început, am crezut că este semnificativ. Dar acum o vedem ca pe o glumă,” a declarat Orban în timpul unei vizite la Belgrad.

Tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles - care au fost agravate de criticile lui Orban la adresa politicii UE față de războiul din Ucraina - ar putea ajunge la un punct culminant în acest weekend, dacă Comisia anunță o reducere a fondurilor pentru Ungaria, așa cum se așteaptă.

Situația economică din Ungaria

Economia Ungariei se confruntă în prezent cu cea mai mare inflație din ultimii 25 de ani, în timp ce moneda ungară a atins recent minime record în raport cu euro și dolarul.

„Când Fidesz a venit la putere, am văzut din ce în ce mai mult că în întreaga țară începea să se dezvolte o organizație foarte serioasă, a cărei sarcină principală era să fure cât mai mulți bani de la Uniunea Europeană,” a declarat Akos Hadhazy, un fost membru al Fidesz.

Hadhazy a părăsit partidul în 2013, după ce a devenit conștient de ceea ce el a descris ca fiind corupție și mită necontrolate în sălile puterii.

În trecut, Orban a respins cu obstinație acuzațiile de corupție, respingând în 2014 un raport american pe această temă ca fiind o „bucată de hârtie șubredă”.

Potrivit lui Peter Kreko, director al grupului de reflecție Political Capital, cu sediul la Budapesta, UE părea că își înăsprește poziția față de Orban, după ce măsurile disciplinare anterioare nu au reușit să alinieze Ungaria la valorile blocului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE