Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unic în România. Stație de încălzire cu apă geotermală, inaugurată la Oradea

Două cartiere din Oradea beneficiază de încălzire cu apă geotermală. Anunțul a fost făcut de primărie, care a inaugurat, pe 15 noiembrie, o stație geotermală unică în România. Tehnologia utilizează o metodă combinată de absorbţie a energiei din apa geotermală, care are și schimbătoare de căldură şi pompe de căldură.

Stația, care este amplasată în apropiere de sala polivalentă Arena Oradea, deservește, pe lângă această construcție de 5.000 de locuri, cele 1.600 de locuințe din cartierele Ceyrat şi Blajovici - Goga. Mai exact, 4.800 de persoane sunt beneficiare.

Prima stație termică pe bază de apă geotermală din România

Această stație termică este construită cu fonduri norvegiene, după cum precizează autoritățile.

"Până acum, toate investiţiile pe geotermal se opresc la tipul schimbătoarelor de căldură, dar fiindcă partea de retur ajunge la 45 de grade folosim pompele de căldură şi astfel reuşim să mai absorbim energie, căldură, din apa geotermală şi să preparăm un agent termic la 85 de grade. Suntem singurii din ţară care aplicăm această metodă combinată. În final, apa geotermală reziduală o injectăm la temperatură mult mai joasă”, a declarat managerul de proiect Daniel Ţigan, din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) a Primăriei Oradea.

Stația a fost făcută prin "Programul pentru energie în România", finanţat prin Mecanismele Financiare SEE şi Norvegia, 2014 – 2021. Construcția acestei staţiii termice geotermale a fost realizată pe durata a 16 luni, de o asociere de trei firme și are o valoare de 3,8 milioane de euro. Din această sumă, contribuţia Municipiului Oradea este de 2,1 milioane de euro.

În Oradea se mai află în construcție două stații termice geotermale, cele din cartierele Nufărul I şi Ioşia, care ar urma să fie inaugurate în 2024. După ce vor fi date și acestea în folosință, aportul de energie geotermală în SACET va fi de 15%, după spusele primarului Oradei, Florin Birta.

"Acest tip de proiect este unul pe care Municipiul Oradea pune accent din ce în ce mai mult, pentru a fi cât mai puţin dependenţi de partea de gaz, pentru a folosi resursele regenerabile de care dispunem", a spus primarul, pe pagina de Facebook a primăriei.

Staţia cuprinde şi două porţiuni de reţea de agent termic, una în lungime de 1 kilometru şi alta de 1,5 kilometri, spre cartierul Ceyrat. Se mai adaugă 400 de metri de reţea de la forajul iniţial (din incinta Universităţii Oradea) către staţie şi către forajul de reinjecţie (din cartierul Ceyrat).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE