Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria va vota împotriva cererii de aderare a Kosovo la UE. Decizia Budapestei alimentează tensiunile

Ungaria și-a reiterat sprijinul pentru Serbia în strategia sa de a obstrucționa cererea de aderare a Kosovo la Uniunea Europeană, la ONU și al Consiliului Europei, relatează Euronews.com.

Decizia autorităților de la Budapesta survine în contextul obținerii unui compromis temporar și fragil între Serbia și Kosovo, negociat săptămâna trecută de UE și SUA.

„Recunoașterea prematură a Kosovo la către diverse entități europene periclitează căutarea reconcilierii. Prin urmare, dacă va exista un vot cu privire la acceptarea Kosovo ca membru al Consiliului Europei, Guvernul (de la Budapesta) va vota împotrivă", a declarat Peter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei.

În baza acordului, autoritățile de la Priștina vor recunoaște Asociația municipalităților sârbe in nordul Kosovo, în vreme ce Serbia va opri acțiunile de lobby împotriva aderării Kosovo la orice organizație internațională. Ulterior, etnicii sârbi din nordul Kosovo au înlăturat baricadele ridicate pe străzi, în semn de protest față de măsurile Priștinei pe care le-au catalogat drept o hărțuire.

Cu toate acestea, ambele părți nu ar fi ajuns la un acord pe termen lung, întrucât Serbia este de părere că este nevoie de concesii din partea Kosovo.

În schimb, autoritățile de la Priștina acuză Belgradul că nu se conformează.

„Serbia a trimis scrisori în cinci țări: Spania, România, Slovacia, Cipru și Grecia cărora le-a cerut să nu fie de acord cu cererea de aderare a Kosovo la UE, ceea ce reprezintă în mod direct o încălcare a acordului pe care Serbia insistă să-l implementăm”, a afirmat vicepremierul Kosovo, Besnik Bislimi, conform sursei citate.

Presiuni din partea Occidentului

De asemenea, SUA continuă să exercite presiuni asupra Kosovo pentru a ajunge la un acord.

"Kosovo trebuie să își îndeplinească toate angajamentele în cadrul dialogului, inclusiv formarea Asociației municipalităților cu majoritate sârbă", a afirmat Derek Chollet, consilier de rang înalt în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Premierul kosovar Albin Kurtin și președintele sârb Aleksandar Vučić nu s-au întâlnit încă, în pofida promisiunii de dialog din partea UE. Bislimi a mai declarat că acordul susține interesele Serbiei și că nu ar trebui să existe nicio recunoaștere reciprocă.

Termenul limită pentru reuniune a fost stabilit la sfârșitul lunii martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE