Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Anturajul lui Putin a început pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din 2024

Publicat de: Euronews

Anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin a început pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din 2024, pornind de la premisa că acestea vor avea loc la data stabilită şi cu participarea actualului şef al Kremlinului, relatează vineri cotidianul rus Kommersant.

Potrivit ziarului, reprezentanţii administraţiei prezidenţiale de la Moscova au început consultările pe tema scrutinului cu comunitatea de experţi ruşi, potrivit Agerpres.

Pentru moment, pregătirile au un 'caracter preliminar' fără 'contururi ideologice', deşi se crede că această campania se va axa pe 'unitatea' naţiunii pe fondul invaziei ruse în Ucraina pe care Kremlinul o numeşte 'operaţiune militară specială'.

Reprezentanţii Kremlinului vor urmări îndeaproape alegerile regionale din septembrie 2023 pentru a trage concluziile potrivite în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024, notează cotidianul rus.

Următoarele alegeri prezidenţiale din Rusia ar urma să aibă loc la 17 martie 2024, iar campania electorală, aşa cum a fost planificată, ar trebui să înceapă în decembrie 2023.

Vladimir Putin, președinte din 2000

Vladimir Putin (70 de ani), aflat la putere din 2000, şi-a anunţat participarea la alegerile din martie 2018 cu patru luni înainte ca acestea să aibă loc, adică în decembrie 2017, aminteşte EFE.

Amendamentele la Constituţie adoptate în 2020 au 'şters' practic cele patru mandate prezidenţiale ale lui Putin de până acum, oferindu-i posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2024 şi din 2030, adică încă două mandate a câte şase ani.

Putin personal, preşedinte din 2000 (cu pauză între 2008 şi 2012, când a exercitat funcţia de premier), nu a anunţat încă dacă va candida sau nu, potrivit Kommersant.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE