Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria: Mii de manifestanţi au cerut acces liber la avort

Mii de persoane au manifestat miercuri seara la Budapesta împotriva unui decret recent ce impune ca femeile însărcinate sa fie confruntate cu „funcţiile vitale” ale fătului înainte de a face un avort, informează AFP, citată de Agerpres.

Aproximativ 3.000 de persoane, în majoritate femei, s-a adunat în faţa parlamentului pentru a apăra „dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil”, argumentează Monika Karvaly, o secretară în vârstă de 43 de ani. „Şi dacă împrejurările sunt diferite (violenţă, abuz...), nu ne trageţi la răspundere, nu ne pedepsiţi!”, a continuat protestatara.

Kleo Nyitrai, un biolog în vârstă de 28 de ani, a declarat că vrea copii, dar atunci când va decide ea. „Totul este atât de incert cu războiul, inflaţia, criza energetică”, a subliniat ea.

Ungaria obligă femeile să asculte bătăile de inimă ale, fătului înainte de a avorta

De la jumătatea lunii septembrie, femeile care doresc să facă avort vor trebui să asculte ritmul cardiac fetal, conform noilor termeni ai formularului completat de medicul obstetrician înainte de intervenţie. O măsură denunţată pe pancartele afişate la proteste: „Şi bătăile inimii mele? Nu-i pasă nimănui?!”, „Ocupaţi-vă de propriul vostru uter” sau „Este decizia mea”.

În Ungaria, avortul este legal din anii 1950, până în a douăsprezecea săptămână de sarcină în majoritatea cazurilor, dar premierul ultraconservator Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a înmulţit măsurile în favoarea creşterii natalităţii. De la intrarea în vigoare la începutul anului 2012 a unei noi Constituţii, Ungaria apără „viaţa fătului de la concepţie”.

Când a fost anunţat noul decret, ONG-ul Amnesty International a denunţat un „recul îngrijorător” care va îngreuna accesul la avort şi „va traumatiza şi mai mult femei aflate deja în situaţii dificile”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE