Ungaria, departe de a debloca cele 18 miliarde de euro din fondurile UE: CE critică lipsa progreselor în respectarea statului de drept

Ungaria este încă departe de a accesa cele 18 miliarde de euro din fondurile europene de coeziune și redresare, blocate de Bruxelles din cauza îngrijorărilor persistente privind regresul democratic, potrivit noii ediții a publicat marți de Comisia Europeană.

Raportul constată că Ungaria nu a făcut niciun progres în cazul a șapte dintre cele opt recomandări formulate anul trecut, inclusiv în ceea ce privește reformele legate de:

  • transparența lobby-ului,
  • combaterea corupției la nivel înalt,
  • independența editorială a presei publice.

„Este profund dezamăgitor că nu putem raporta niciun progres suplimentar”, a declarat comisarul european pentru Justiție,

McGrath a atras atenția asupra mediului tot mai restrictiv pentru organizațiile societății civile din Ungaria, invocând două evenimente recente:

  • interzicerea paradei Pride (pe care organizatorii au ocolit-o),
  • un proiect de lege privind transparența ONG-urilor finanțate din străinătate, retras temporar după critici puternice.

18 miliarde de euro, blocate fără perspectivă clară de deblocare

Suma blocată include:

  • aproximativ 8,4 miliarde de euro din fonduri de coeziune,
  • circa 9,5 miliarde de euro din planul de redresare post-COVID.

Plățile sunt condiționate de respectarea unor criterii tematice, care presupun modificări legislative. Unele dintre aceste condiții se suprapun cu recomandările din raportul anual.

Ungaria a reușit anterior să deblocheze 10,2 miliarde de euro, în urma unei reforme privind independența justiției. Decizia Comisiei de a elibera fondurile chiar înaintea unui summit UE controversat a fost însă contestată și a generat un proces intentat de Parlamentul European.


Conflictul dintre Bruxelles și Budapesta se adâncește

Premierul Viktor Orbán a acuzat Comisia Europeană de „șantaj financiar” și de ingerință în treburile interne ale Ungariei. În paralel, Budapesta refuză să plătească amenda impusă de Curtea de Justiție a UE pentru încălcarea legislației europene privind migrația.

Amenda constă în:

  • 200 de milioane de euro sumă unică,
  • 1 milion de euro pe zi până la încetarea încălcării.

Această sumă este retrasă periodic din alocările bugetare ale Ungariei din bugetul UE.

„Respectarea hotărârilor CJUE nu este opțională. Este o obligație juridică a statelor membre. Primatul dreptului UE este absolut și trebuie respectat întotdeauna”, a subliniat comisarul McGrath.


Statul de drept – criteriu cheie în viitorul buget al UE

Respectarea valorilor fundamentale și a democrației va avea un rol central în dezbaterile privind următorul buget multianual al UE (2028–2034), pe care președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să-l prezinte înainte de pauza de vară.

Von der Leyen a promis că va crea o legătură mai strânsă între plățile din fonduri europene și respectarea statului de drept, în baza concluziilor anuale din Raportul privind statul de drept.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE