Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un senator american vrea interzicerea avortului în SUA după 15 săptămâni. Propunerea a stârnit proteste

Publicat de: Mirabela Vasile

Senatorul republican Lindsey Graham a venit marţi cu un proiect de lege care ar interzice avortul pe întreg teritoriul Statelor Unite după 15 săptămâni de sarcină. Propunerea a stârnit proteste imediate din partea taberei preşedintelui Joe Biden, notează AFP.

Dreptul la avort se află în centrul dezbaterilor politice de la decizia Curţii Supreme din iunie, care a lăsat fiecare stat liber să-l interzică pe teritoriul lor.

Senatorul american Lindsey Graham, un apropiat al lui Donald Trump, a lăudat marţi meritele proiectului său de lege, insistând că oferă o soluţie "consensuală" asupra acestei chestiuni.

Interzicând avortul după 15 săptămâni, America "ar fi din punct de vedere federal la un nivel destul de coerent cu restul lumii", a subliniat congresmanul din Carolina de Sud în cursul unei conferinţe de presă. El a dat în repetate rânduri exemplul Franţei, unde termenul pentru întreruperea voluntară a sarcinii este de 14 săptămâni.

"În general, este mai degrabă văzut ca un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii", a glumit senatorul.

Textul prevede, cu toate acestea, să lase în vigoare toate interdicţiile privind avortul adoptate de o serie de state conservatoare de la decizia Curţii Supreme.

Deşi mai moderat decât multe propuneri republicane pe această temă, proiectul de lege le oferă conservatorilor posibilitatea de a-şi îndulci mesajul către alegătorii americani, majoritari în favoarea dreptului la avort, cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului.

El a determinat reacţia imediată a taberei democrate, care mizează pe acest subiect pentru a-şi mobiliza baza în vederea acestor alegeri, tradiţional periculoase pentru partidul aflat la guvernare.

Textul "ar priva femeile de drepturile lor în toate cele 50 de state", a denunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Nu vă faceţi iluzii: dacă republicanii au şansa, se vor asigura că vor adopta legi şi mai draconice decât acest proiect", a adăugat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, citată de AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE