Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un secol de la încoronarea Regelui Ferdinand I. Principele Nicolae: „Este o oportunitate pentru noi toți să ne gândim la istorie, poate să învățăm ceva”

Pe 15 octombrie, se împlinesc o sută de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 30.000 de români au fost prezenți la ceremonia din 1922, de la Alba Iulia. Acum, ziua este sărbătorită într-un mod aparte: cu o călătorie simbolică a trenului regal de la Cluj-Napoca la Alba Iulia.

Nepotul Majestății Sale, Regele Mihai I, Principele Nicolae a fost prezent în platoul Euronews România, unde a vorbit despre semnificația acestui moment.

Principele Nicolae: „Trebuie să apreciem ce formă are România astăzi. Trebuie să ne gândim cum s-a întâmplat, cine a luptat, cine a fost forța din spatele acestui lucru, mai ales că am câștigat un teritoriu foarte mare după ce am pierdut aproape toată țara. Să amintim de curajul Reginei Maria, care a fost pe front și a încurajat fiecare soldat să lupte în continuare. Este o oportunitate foarte bună pentru noi toți să ne gândim la istorie, poate să învățăm ceva, poate să găsim o inspirație, un exemplu pentru societate”.

Viitorul monarhiei în România

Nicolae a vorbit și despre viitorul monarhiei în România, considerând că acesta reprezintă un proiect politic încă posibil, dar dependent de voința colectivă a cetățenilor

Principele Nicolae: „Cred că se poate, dar depinde de noi toți, de toată România și de diaspora, dacă vrem o altfel de conducere. În același timp trebuie să citim, să conștientizăm ce înseamnă monarhia, ce înseamnă un rege pe tron, ce înseamnă conducerea din partea Casei Regale”.

Un centenar fără coroană și fără tron

Totodată, Principele Nicolae consideră că Regina Maria și Regele Ferdinand nu au fost uitați, iar numărul mare al celor care doresc să se adune cu ocazia centenarului încoronării, demonstrează acest lucru.

Principele Nicolae: „Faptul că foarte mulți oameni doresc să se adune pentru această dată, pentru Regina Maria, pentru Regele Ferdinand, este un semn foarte mare. Ei nu sunt uitați, dar ce trebuie să facem noi e din nou să conștientizăm și să ne întrebăm ce putem face astăzi? Ce putem să facem pentru viitor? Ce fel de viitor vrem?”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE