Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un ofiţer ucrainean de rang înalt ar fi coordonat atacul asupra conductelor Nord Stream

Roman Cervinski, un ofițer militar ucrainean, este acuzat c-ar fi coordonat atacul asupra gazoductelor Nord Stream care a avut loc în anul 2022, relevă o investigație comună publicată sâmbătă de cotidianul american The Washington Post şi publicația germană Der Spiegel. Acestea au citat oficiali din Ucraina și din ale zone ale Europei care au cunoștință despre operațiune, conform Agerpres.

Sabotarea conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din 16 septembrie 2022 a însemnat întreruperea unei rute importante pentru exporturile de gaze ruseşti spre Europa. De asemenea, a intensificat tensiunile după invazia Moscovei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022.

La scurt timp după producerea incidentului, nimeni nu şi-a asumat răspunderea pentru explozii, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm.

În funcție de sursa informațiilor, responsabilitatea a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toate aceste state au respins acuzațiile.

Washingtonul şi NATO au precizat că a fost un act de sabotaj, în vreme ce Rusia a catalogat incidentul ca fiind un act de terorism internaţional.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat în mod repetat că oficialii de la Kiev ar avea vreo implicare.

''Nu aş face niciodată aşa ceva", a declarat el pentru cotidianul german Bild în iunie 2022, adăugând că ar dori "să vadă dovezi".

Germania, Danemarca şi Suedia au demarat anchete privind exploziile de la Nord Stream, care au trimis coloane de metan în atmosferă în urma unei scurgeri care a durat mai multe zile.

Cine este Roman Cervinski, ofițerul ucrainean care ar fi coordonat sabotarea Nord Stream

În vârstă de 48 de ani, Roman Cervinski este un fost ofiţer de informaţii care a lucrat în cadrul forţelor speciale ale Armatei ucrainene. Fostul militar este acuzat c-a condus o echipă de şase persoane, care au închiriat un velier sub identităţi false şi au folosit echipamente de scufundare pentru a plasa încărcături explozive pe conductele Nord Stream.

Cervinski nu a planificat operaţiunea şi nici nu a acţionat singur, primind ordine de la oficiali ucraineni de rang înalt, relateză The Washington Post. Operaţiunea de sabotaj a fost concepută fără ca preşedintele Volodimir Zelenski să fie la curent.

Prin intermediul avocatului său, Roman Cervinski a negat atât pentru The Washington Post, cât și pentru Der Spiegel orice implicare.

”Toate speculaţiile despre rolul meu în atacul Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă, fără nicio bază”, a transmis avocatul lui Cervinski, conform sursei citate.

Roman Cervinski se află în arest

Un purtător de cuvânt al Armatei ucrainene a declarat pentru agenția Reuters că nu are ''nicio informaţie'' despre informațiile publicate în ancheta celor două ziare.

Ministerul ucrainean de Externe şi serviciul de securitate internă al Kievului, SBU, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Zelenski l-a înlocuit săptămâna trecută pe şeful forţelor de operaţiuni speciale ale Ucrainei.

Fostul ofițer este un critic al lui Volodimir Zelenski

Cervinski se află în prezent în arest pentru depăşirea atribuţiilor. În 2022, bărbatul a încercat să convingă un pilot rus să dezerteze în Ucraina, ceea ce, potrivit anchetatorilor, a dus la un atac mortal al Rusiei asupra unei baze aeriene ucrainene.

Un critic deschis al administraţiei președintelui Volodimir Zelenski, Cervinski a declarat că dosarul împotriva sa este motivat politic şi că a urmat ordinele în acea operaţiune. Comandantul său de atunci, generalul-maior Viktor Hanuşceak, a declarat presei ucrainene la începutul acestui an că înalta conducere militară a aprobat complotul de atragere a pilotului rus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE