Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozia de la gazoductul Nord Stream. Anchetatorii au găsit urme de explozibili submarini pe un iaht

Apar noi dovezi care ar arăta că gazoductul Nord Stream, din Marea Baltică, a fost aruncat în aer.

Anchetatorii au găsit urme de explozibil submarin pe un iaht care ar fi putut fi folosit la comiterea actului de sabotaj, susțin diplomați europeni în fața Consiliului de Securitate ONU, potrivit AP.

Danemarca, Suedia și Germania sunt țările care au investigat atacul din 26 septembrie. Ministerul danez de Externe a transmis marți pe Twitter o scrisoare către președintele Consiliului de Securitate ONU cu informații despre activitățile lor de până acum.

În scrisoare se spunea că "urme de explozibili submarini au fost găsite în probele prelevate de pe vas în timpul investigației", dar nu a oferit detalii.

Investigațiile nu au stabilit, deocamdată, cui aparține iahtul și dacă vreo țară a fost implicată în distrugerea conductei.

În martie, în presă, a apărut informația că sabotajul ar fi fost comis de un grup pro-Ucraina. Presa germană a relatat atunci că cinci bărbați și o femeie au folosit un iaht închiriat de o companie deținută de ucraineni în Polonia pentru a efectua atacul și că acesta a plecat din portul german Rostock.

Procurorii federali germani au refuzat să comenteze direct acest raport și alte rapoarte, dar au confirmat că o ambarcațiune a fost percheziționată în ianuarie și au declarat că există suspiciuni că ambarcațiunea în cauză ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibil.

Danemarca, Suedia și Germania s-au arătat precaute, susținând că este nevoie de dovezi clare. Gazoductul, care a fost distrus anul trecut, transporta gaze naturale din Rusia în Germania.

De asemenea, exploziile au avariat conducta Nord Stream 2, care nu a intrat niciodată în funcțiune, deoarece Germania a suspendat procesul de certificare cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie 2022.

Președintele Vladimir Putin și oficialii ruși au acuzat SUA de organizarea exploziilor conductelor, pe care le-au descris ca fiind un atac terorist. Ucraina a respins sugestiile potrivit cărora ar fi comandat atacul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE